İstanbul

Suikast girişimi davasında 4 gün geride kaldı

22:23 23 Şubat 2017
Suikast girişimi davasında 4 gün geride kaldı

DURMUŞ GENÇ - FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davada 4 gün geride kaldı

Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan sanıklar, adliyenin fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle mahkeme salonuna dönüştürülen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonuna getirildi.

Binanın bahçesinde araçlardan indirilen sanıklar, jandarma eşliğinde salona alındı. Bina etrafında duruşma süresince aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu 400’den fazla güvenlik görevlisi görev aldı.

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın 4 gündür süren ilk duruşmasında, iki numaralı sanık Gökhan Şahin Sönmezateş, üç numaralı sanık Şükrü Seymen ile aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan eski astsubay Zekeriya Kuzu’nun da bulunduğu 12 kişi dinlendi.

Duruşmada sanıkların büyük bölümü emniyette ve savcılıkta verdikleri ifadelerle çelişkili beyanlarda bulundu.

Davanın iki numaralı sanığı olan ve suikast timini helikopterden yönettiği öne sürülen Gökhan Şahin Sönmezateş, görevi kendisine Semih Terzi'nin verdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı derdest ederek Ankara'ya götürmek için Marmaris'e gittiklerini öne sürdü.

Suikast girişimi sırasında Özel Kuvvetler ekibinin başında olduğu ileri sürülen davanın üç numaralı sanığı Şükrü Seymen ise şunları söyledi:

"Gökhan Şahin Sönmezateş bana, 'Türk Silahlı Kuvvetleri emir komutasında darbe yapıldı, biz de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sağ alarak ele geçireceğiz' dedi."

MAK (Muhabere Arama Kurtarma) ekibinin başındaki Taner Berber, 15 Temmuz'da Gökhan Şahin Sönmezateş'in telefonla kendisini arayarak havalimanından kendisini aldırmasını istediğini öne sürdü. Berber, Marmaris'te polisler karşılaşana kadar olayın içeriğini bilmediğini iddia etti.

- "Menfez paşası"ndan tutarsız ifadeler

Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında FETÖ'nün "üs imamı" olarak anılan "paşa" lakaplı eski başçavuş Zekeriya Kuzu ise duruşmada önceki beyanlarıyla çelişen ifadeler verdi.

Emniyet ve savcılıktaki ifadelerini mahkemede reddeden Kuzu, daha önceki anlatımlarını "senaryo" olduğunu ve kendisinin kurguladığını iddia etti.

- "SAT ekibi yanlış helikoptere bindi" savunması

Duruşmanın üçüncü gününde savunması alınan eski Kuzey SAT Grup Komutan Vekili Yüzbaşı Özay Cödel ise 11 personelle kendisinin Akıncı Üssü’ne gittiğini anlattı. Cödel, sanıklardan Ali Sarıbey ve Haldun Gülmez’in ise yanlış helikoptere binmeleri nedeniyle Akıncı Üssü yerine Marmaris’e gittikleri yönünde ifade verdi.

- Marmaris’e giden helikopterlere yakıt vermiş

Duruşmanın dördüncü gününde ifadesi alınan Özel Kuvvetler ekibinden Bahadır Sagun, Çiğli'deki depoda Şükrü Seymen'in timiyle bir araya gelerek brifing verdiğini belirterek, "Brifingde hedefin Cumhurbaşkanı olduğunu bize söyledi. Burada sadece bizim tim vardı, diğerlerini görmedim. Biz bu emri aldıktan sonra helikopter pistine hareket ettik, Şükrü Seymen Cumhurbaşkanının bize sağ salim alınacağını söyledi." diye konuştu.

Sagun'un ardından ifade veren sanıklardan eski albay Ramazan Elmas da darbe teşebbüsü gecesi Hava Kuvvetleri Komutanlığından saat 18.30 itibarıyla bütün hava hareketlerinin durdurulduğuna dair talimat geldiğini öne sürdü.

Elmas, telefonla görüştüğü Genelkurmay Başkanlığındaki nöbetçi amirliklerin, bu talimatın acil görevleri kapsamadığı yanıtını vermesi üzerine Marmaris'e giden helikopterlerin kalkışına izin verdiğini iddia etti.

Suikast girişimine katılan askerleri taşıyan helikopterlerin Çiğli'ye yakıt almak amacıyla geldiği yönünde kendisine bilgi verildiğini de öne süren Elmas, Hava Harekat Merkezinin normalde olağan dışı bir uçuş durumunda bilgi vermesi gerektiğini belirterek, "Herhangi bir ikaz gelmediği için araştırmaya gerek duymadım." dedi.

- MAK ekibi avukat gelmeyince savunma yapmadı

Mahkeme Başkanının davanın üçüncü gününde MAK ekibinin savunmalarının alınacağını bildirmesi üzerine 7 sanık, görevlendirilen avukatlarla görüşememeleri ve avukatların davaya gelmemesi nedeniyle savunma yapmak istemedi.

Ek süre isteyen sanıkların talebinin mahkeme heyetince uygun görülmesi üzerine, ifadelerin, yeni atanan avukatların görüşmelerinin ardından önümüzdeki hafta alınacak.

Öte yandan, mahkeme heyeti tarafından Muğla Barosuna yapılan başvuru üzerine sanıklara yeni avukatlar atandı. Avukatların hafta içi 21.00, hafta sonu ise 17.00’ye kadar sanıklarla görüşerek savunmalarını hazırlayacağı ve önümüzde hafta mahkemeye savunmalarını sunacağı belirtildi.

28 Şubat Salı gününe kadar ara verilen duruşmaya, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski yaverlerinden Ali Yazıcı, MAK ekibi ve helikopter pilotlarının da yer aldığı 32 sanığı dinlemek üzere devam edilecek.

4 gün süren ilk duruşmada Gökhan Şahin Sönmezateş, Şükrü Seymen, Taner Berber, Zekeriya Kuzu, Serkan Elçi, Özay Cödel, Haldun Gülmez, Ali Sarıbey, Bahadır Sagun, Murat Köse, Mehmet Demir ve Ramazan Elmas olmak üzere toplam 12 sanık dinlenmiş oldu.

- İddianame

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Saldırıyı gerçekleştiren sanıklar hakkında en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.