İstanbul

Cenevre Otomobil Fuarı

16:23 07 Mart 2017
Cenevre Otomobil Fuarı

Toyota, Cenevre Otomobil Fuarı'nda yeni Yaris ile birlikte 3 dünya prömiyeri gerçekleştirdi.

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre, marka, fuarda WRC yarış otomobilinden ilham alan yüksek performans modeli Yaris GRMN'yi tanıttı.

Bu yılki konsept aracı i-TRIL Concept'in dünya lansmanını da gerçekleştiren Toyota, hidrojen yakıt hücreli Mirai, Gazoo Racing yarış takımının otomobilleri olan Yaris WRC, TS050 Hybrid ve Dakar Hilux'ı da Cenevre'de sergiledi.

Yaris'in, yeni ve yüksek verimliliğe sahip 1.5 litre benzinli motora sahip versiyonu da yine ilk kez fuarda beğenilere sunuldu.


- Yeni Yaris


İlk olarak Cenevre'de tanıtılan yeni Yaris, tasarımı, artırılan donanım seviyesi ve çok daha iyileştirilen sürüş konforuyla dikkatleri üzerinde topladı.

Yeni Yaris'i geliştirirken tasarım, kalite, performans ve güvenliğe odaklanan Toyota, Yaris için 90 milyon avroluk yatırım gerçekleştirdi. Otomobilin tasarımını, performansını ve güvenliğini artırmak adına 900'den daha fazla yeni parça kullanıldı. Otomobilin yeni ön ve arka tasarımı ise Toyota'nın Fransa'daki ED2 tasarım stüdyoları tarafından yapıldı.

Avrupa'da güçlü bir geçmişe sahip olan Yaris, ilk olarak üretildiği 2001 yılından bu yana üç milyonu aşan satış adedi ile B segmentinde farkını ortaya koymaya devam ediyor.

Toyota mühendisleri yeni Yaris'i geliştirirken, müşteri geri bildirimlerinden de yararlanarak otomobili daha konforlu, daha iyi yol tutuşu sağlayan ve hatta daha da sessiz bir sürüşe sahip olacak şekilde tasarladı.

Yeni Yaris ile birlikte, mevcut 1.33 litre ünite yerini yeni 1.5 litre dört silindirli benzinli motora bırakacak. Gelecekte yürürlüğe girecek Euro 6c ve Gerçek Sürüş Şartlarındaki emisyon standartlarını karşılayacak şekilde geliştirildi.

Yeni Yaris'in atmosferik 1,496 santimetre küp motoru, 111 HP güç ve 136 Nm tork üretiyor. Böylelikle hem şehir içi yolda hem de otoyolda konfor ve atak bir sürüş sunuyor. Yaris'in sahip olduğu bu yeni motor 1.33 litrelik motorla karşılaştırıldığında 0-100 kilometre/saniye hızlanmasını 0,8 saniye iyileştiriyor.

Yaris'in geniş ürün yelpazesinde bulunan hibrit versiyonlar, Avrupa satışlarının yüzde 40'ını oluşturarak önemli bir yer tutmaya devam edecek.

Yaris, sınıfında hibrit versiyonunu da sunarak kullanıcılarına eşsiz bir deneyim sunmayı sürdürecek. Toyota'nın dünya çapında lider olduğu hibrit teknolojisi, daha akıcı ve rahat bir sürüş sağlarken, kusursuz bir yakıt ekonomisi ve düşük emisyon değerleri (75 g/km karbondioksit) sunuyor.


- Yaris GRMN


Yeni Yaris GRMN, sadece sıradan bir hız otomobili olmakla kalmıyor, Toyota'nın motor sporları programından geliştirilen mühendisliğinden de doğrudan faydalanan bir model olarak dikkati çekiyor.

Yeni 1.8 litrelik kompresörlü motora sahip Yaris GRMN, 210 HP güç üreterek daha hızlı, çevik ve keyifli bir sürüş sağlıyor. Gücünü altı ileri manuel şanzımanla ön tekerleklere aktaran Yaris GRMN, sınıfının en iyi 0-100 km/s değerlerini sunmayı hedefliyor.

Yaris GRMN, Toyota'nın 17 yıl aradan sonra FIA Dünya Ralli Şampiyonası'na (WRC) katılmasından ilham aldı. Toyota, WRC’yi yeni teknolojiler geliştirmek ve dünyanın çeşitli yerlerinde farklı yol koşullarında yarışarak daha iyi otomobiller yapmak için kullanmayı hedefliyor.

Yaris GRMN ismini Toyota Gazoo Racing'den ve geliştirildiği pist Nürburgring-Nordschleife'den (Gazoo Racing Masters of Nürburgring) alıyor. Bu otomobilde Torsen sınırlı kaydırmalı diferansiyel sayesinde daha iyi çekiş ve yol tutuş elde edildi. Yaris GRMN'nin şasi ve süspansiyon ayarları da performans odaklı yapılırken, yüksek verimliliğe sahip daha büyük hava kanallı fren diskleri otomobilde yer alıyor.

Yaris GRMN performans yüzünü, tasarımıyla da açıkça ortaya koyuyor. 3 kapılı olarak sunulacak araç, 17 inç BBS çok kollu alaşım jantlara, özel olarak yapılan kanat şeklindeki arka spoylere sahip.

Ayrıca Yaris'in performanslı GRMN modeline özel olarak yapılan ön ve arka tampon tasarımları, arka difüzör ve ortada yer alan egzoz çıkışları da dikkati çekiyor. Sınıfının en iyi yan desteklerini sunan spor koltukları ve direksiyonun üst tarafında otomobilin pozisyonunu konumlandırmayı kolaylaştıran merkez çizgisi de yer alıyor.

Yaris'in yüksek performanslı GRMN modeli, 2018'in başından itibaren satışa sunulacak.


- i-TRIL CONCEPT


Toyota'nın konsept otomobili i-TRIL, markanın "her zaman daha iyi ve daha çevre dostu otomobiller sunma" felsefesiyle üretildi.

Aktif eğim teknolojisine sahip i-TRIL Concept, otomobillere, elektrikli araçlara, toplu taşımaya ve motosikletlere alternatif olarak dikkati çekiyor. Toyota i-TRIL, şehir içi yavaş hızlarda giderken bile eğlenceli bir sürüş vaat ediyor.

Elektrikli motora sahip ve sadece 600 kg ağırlığındaki i-TRIL, 2 bin 830 mm uzunluk ve bin 460 mm yüksekliğe sahip. Şehir içinde keyifli ve rahat bir sürüş sağlayan konsept araç, sadece 4 metrelik bir dönüş çapı sunuyor. Toyota'nın yeni konsept aracı 200 km'den daha fazla menzile sahip ve otonom sürüş özellikleriyle de öne çıkıyor.

Toyota i-TRIL'in en önemli özelliklerinden biri ise herhangi bir pedala sahip olmaması. i-TRIL, sağ ve sol elle kontrol edilebilen düğmelerle yönetiliyor.

1+2 kişilik oturma düzenine sahip konsept otomobil, kabin alanı ve genişlik tanımını da yeniden yapıyor. i-TRIL'in kabini arkadaki yolcuların bile sürüş deneyiminden daha fazla keyif almasını sağlıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.