İstanbul

İstanbul’un fethinin 564. yıl dönümü

17:12 29 Mayıs 2017
İstanbul’un fethinin 564. yıl dönümü

Ümraniye Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ümraniye İmam Hatip Lisesi'nde, İstanbul'un fethinin 564. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, fetih kelimesinin, gönülleri, kapıla açmak manasına geldiğini hatırlatarak, "Fetih demek bir şehri, bir memleketi, bir ülkeyi almak demektir. İstanbul’un fethi bir aşk olmuştur. Fatih’in yüreğinde bir sevda olmuştur. Bir gün İstanbul’u fethedeceğine yürekten inanıyordu. 'İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur' hadis-i şerifindeki müjdeye nail olmak için tarih boyunca nice seferler düzenlenmiştir.” dedi.

Belediye Başkanı Can, Bosna’nın Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Fatih Sultan Mehmed 1463 yılında Bosna’yı fethettiği zaman buradaki rahiplere, ‘Din ve vicdanınızda hürsünüz. Hiç kimse rahip ve rahibelerin dini yaşantılarına müdahale edemez’ diye bir ahidname veriyor. Ahidname 550 yıl evvel ecdadımızın din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas olduklarını gösteriyor. İşte bu ahidnamenin saklandığı manastırın tam karşısına da Ümraniye Belediyesi olarak bir kültür merkezi yaptık.”

Programa Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Şenocak, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, muhtarlar, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstanbul’un Fethi’nin 564. Yılı kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Program şiir dinletisi, okul korosu, tiyatro ve müzik dinletisi ve Ümraniye Belediyesi mehteran takımının gösterisi ile son buldu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.