İstanbul

Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı

19:47 16 Ağustos 2017
Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı

Başbakan Binali Yıldırım, "Ne yazık ki kötü bir alışkanlığımız var. Önce kendi elimizle tabiri caizse berbat ediyoruz, rezil ediyoruz şehirlerimizi, sonra da bunları adam etmek için büyük bir servet harcıyoruz. Bu anlayışı artık terk etmemiz gerekiyor." dedi.

Depremlerde arzularının tek bir vatandaşın dahi burnunun kanamaması olduğunu, bu nedenle konut, altyapı yatırımları başta olmak üzere bir çok alanda yüksek şiddette depreme dayanıklı yatırımları gerçekleştirdiklerini aktaran Yıldırım, "Özellikle son 15 yılda hayata geçirdiğimiz yol, tünel, köprü gibi altyapı projeleri deprem yönetmeliği çerçevesinde yapıldı, gerçekleştirildi." dedi.

Yıldırım, "Bugüne kadar yaptığımız ve bundan sonra da yapacağımız dev projelerimizde de bu deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yüksek şiddetteki depremlere dayanıklı projeleri öncelikle inşa ediyoruz. Marmaray, Avrasya Tüneli biliyorsunuz, olası deprem güzergahına en yakın büyük yapılar. Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri gibi dev projelerimizin tamamı 9 ve üzerindeki deprem şiddetine göre dizayn edilmiş, inşa edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Sadece yaptıkları projelerin depreme dayanıklı olmasının yetmeyeceğini, en büyük değişimi ve dönüşümü şehirlerde gerçekleştirmeleri gerektiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ve Kocaeli'de bu konuda önemli mesafe katetmekle beraber daha yapacak çok işimizin olduğunu da buradan sizlerle, vatandaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Ne yazık ki kötü bir alışkanlığımız var. Önce kendi elimizle tabiri caizse berbat ediyoruz, rezil ediyoruz şehirlerimizi, sonra da bunları adam etmek için büyük bir servet harcıyoruz. Bu anlayışı artık terk etmemiz gerekiyor. Bunu terk eden şehirlerimiz var. Bugün Kocaeli dahil olmak üzere İstanbul'da, Ankara'da, kısmen İzmir'de birçok büyükşehirlerimizde kentsel dönüşüm, riskli alanların dönüştürülmesi projelerini hayata geçiriyoruz. Tabii işin büyüklüğü dikkate alındığında bugünden yarına olacak bir iş değil. 7,5 milyon yapı stokundan bahsediyoruz. Dönüşüm ihtiyacı olan 7,5 milyon yapı stokumuz var. Bunları yıllara bölerek yapsak 15 yıl, 10 ile 15 yıl sürekli yarım milyon dönüşüm gerçekleştirmek suretiyle ancak tamamlayabiliriz. Tabii bunun bir de bütçesel tarafı var, 100 milyar doların üzerinde bir bütçe. Belediyelerimiz ne yapıyor? Belediyelerimiz kendi kaynaklarını oluşturarak bu dönüşümü yapmaya gayret ediyorlar. Bunu da yaparken şehrin, şehirde yaşayanların ihtiyacını gözardı etmeden gerekli yeşil alanları yok etmeden, vatandaşlarımızın ortak yaşam alanlarını muhafaza ederek gerçekleştirmenin gayreti içerisindeler."

- "Kocaeli'de bugün depremin izleri silinmiştir"

Son 15 yıldır Türkiye'nin inşası için her alanda çalıştıklarını aktaran Yıldırım, Kocaeli'de depremin izlerinin silindiğini, bugüne kadar 2 binin üzerinde çok riskli binanın dönüşümünün gerçekleştirildiğini aktardı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile sıfırdan inşa edilen konut sayısının 21 binin üzerinde olduğunu belirten Yıldırım, "Gururla söyleyebilirim ki Sayın Başkanımız döneminde Kocaeli'de yeşil alan miktarı tam 11 kat artmıştır. Hatırlayın geçmiş yılları, SEKA Kağıt Fabrikası üzerinde ne gürültüler çıkarıldı. Ne dediler? SEKA Kağıt Fabrikası'nı biz dedik ki 'Parka dönüştüreceğiz', 'SEKA, park olacak' ve bunu Cumhurbaşkanımızın destekleriyle gerçekleştirdik. Buranın içine de 'Deprem Eğitim Sismolojik İzleme Merkezi kuracağız' dedik, onu da kurduk. Özellikle okullarda deprem konusunda öğrencilere farkındalık oluşturmak amacıyla eğitici, öğretici projeleri de gerçekleştirdik. Şimdi de yeni projelerle Kocaeli'de çalışmalar sürüyor." diye konuştu.

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 15 yılda TOKİ aracılığıyla 780 bin konut inşa edildiğini dile getiren Yıldırım, "2011 Van Depremi'nden sonra 28 bin konut inşa ettik, hak sahiplerine 1 sene içinde teslim ettik. 81 ilde, toplam 1 milyon 76 bin birimin dönüşümü şu anda başladı, devam ediyor. Hedef 2023 yılına kadar, Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar 4 milyon, 2030 yılına kadar da 7 milyonun üzerinde konut yeniden yapılacak, dönüşüm tamamlanmış olacaktır." dedi.

Başbakan Yıldırım, yaşanan tayfun felaketi sonrası Filipinler'e ve deprem felaketi yaşayan Nepal'e ilk yardım ulaştıran ülkenin Türkiye olduğunu, Somali'de de insani kalkınma yardımları gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin son 6 yıldır birçok ülkenin nüfusundan daha fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını aktaran Yıldırım, bugün Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Juri Ratas ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, "Bugün Estonya Başbakanı bizim misafirimizdi. Onunla görüştük. Estonya'nın nüfusu ne kadar dedik? '1 milyon 317 bin'. Bizde ne kadar mülteci var? 3 milyon 200 bin. 'Sizin kaç katınız, 2,5 katınızdan fazla.' İşte Türkiye böyle bir ülke. Onun için Türkiye hakkında ahkam kesenlerin bir değil 10 sefer düşünmesi lazım." ifadelerini kullandı.

İnsani yardım konusunda gayrisafi milli hasılasına oranla en fazla yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Genel anlamında miktar olarak da Amerika'dan sonra en fazla dış desteği gerçekleştiren ülke yine Türkiye'dir." dedi.

Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hükümet olarak doğal afetler konusunda daha yapacak çok işimiz var ama son 15 yılda ciddi bir başarı sağladığımızı da burada söylemekte fayda var. Çok büyük bir afetin yaşandığı, hala toplumsal bir travmanın söz konusu olduğu Gölçük'e, Kocaeli'ye, Marmara depreminden etkilenen her bölgenin sorunlarına hassasiyetle eğiliyoruz, eğilmeye devam edeceğiz. Bütün bu sorunların ortak akıl ve işbirliğiyle çözüleceğine inanıyoruz. Bugün burada düzenlenen bu uluslararası çalıştay da bu önemli paydaşlığın bir sonucudur. Bu vesileyle dünyanın değişik ülkelerinden buraya gelen bilim insanlarının Türkiye ve vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayımızın hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Marmara depreminde ve bütün depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalan ailelerine ve milletimize tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim bizi bir daha böyle acılarla imtihan etmesin. Hepinize verimli ve bereketli çalışmalar diliyorum."

Çalıştaya, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya ile öteki ilgililer katıldı.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.