Ä°stanbul

İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Su Konseyi Toplantısı

12:49 16 Kasım 2017
İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Su Konseyi  Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Su Vizyonu Belgesi'nin bundan sonraki yol haritasını çizmek üzere ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirmek, su meselelerine ortak bir anlayış, ortak bir çözüm getirme hedefine ulaşacağız" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Su Konseyi Toplantısı, İstanbul'da yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, geçen pazar günü İran-Irak sınırında meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

Türk Kızılayı'nın depremin ardından afet bölgesine hareket ettiğini hatırlatan Eroğlu, bu çerçevede havadan ve karadan insani yardım faaliyetlerinin devam ettiğini, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla depremzedelerin yanında olduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu, geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen İİT 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı neticesinde kurulan Su Konseyi'nin başta İslam alemi olmak üzere, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

İİT 1. Su Konseyi Toplantısı çerçevesinde, dünden bu yana ülke temsilcileri tarafından yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini anlatan Eroğlu, "Bizler İİT Su Konseyi üyesi 11 ülke olarak üzerimize düşen büyük mesuliyeti yerine getirmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. İnşallah İİT Su Vizyonu Belgesi'nin bundan sonraki yol haritasını çizmek üzere ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirmek, su meselelerine ortak bir anlayış, ortak bir çözüm getirme hedefine ulaşacağız." diye konuştu.

Daha sonra İİT 1. Su Konseyi Toplantısı'nın divanı seçilerek, taslak gündem ve iş programı kabul edildi.

Toplantıda daha sonra söz alan İran Enerji Bakanı Reza Ardakanian da İran'daki depremle ilgili temennisinden dolayı Bakan Eroğlu'na teşekkür etti.

- Türkiye'nin su yardımları

Toplantının devamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, "Türkiye'nin Su Yardımları" konusunda sunum yaptı. Özkaldı, Türkiye'nin Afrika ve Suriye'de yaptığı su yardımlarına ilişkin bilgi verdi.

Özkaldı, Sudan, Etiyopya, Cibuti, Nijer, Burkina Faso, Somali, Mali ve Moritanya'da su sondaj çalışması yaptıklarını, Senagal, Gambiya, Gana, Togo, Mali ve Tanzanya'da da benzer çalışmayı planladıklarını söyledi.

Bugüne kadar sondaj çalışması yaptıkları ülkelerde toplam 458 adet su sondaj kuyusu inşa ettiklerini, 1 milyon 750 bin kişiye temiz içme suyu temin ettiklerini anlatan Özkaldı, kuyular açılmadan önce yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Etiyopya'da 50 yerleşim yerinde jeoteknik etüd çalışması yaptıklarını, 28 kuyunun bakanlık tarafından açıldığını, 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyunun temin edildiğini belirten Özkaldı, Etiyopya'da Doğu Harar bölgesinde 8 yerleşim yerine 9 kilometrelik isale hattı projesinin yapıldığını, 3 bin 650 kişiye içme suyunun temin edildiğini aktardı.

Sudan'da da hidrojeolojik etüd çalışmaları yapılarak, 19 noktada jeofizik rezistivite etüdü gerçekleştirildiğini, kuyu yerlerinin önerildiğini anlatan Özkaldı, 2008 yılında Cibuti'de hidrojeolojik etüd çalışmalarının tamamlandığını, yeraltı suyunun potansiyelinin belirlenmesine yönelik jeofizik çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Suriye'de su konusunda yürütülen çalışmalara da değinen Özkaldı, kendilerine verilen görev gereği, Azez Bölgesi, Cerablus, Çobanbey, El-Bab, Soran ve Mare ile diğer yerleşim yerlerinde su ihtiyaçlarını tespit edilmesi, mevcut su kuyuları ile şebeke alt yapısının bakım ve onarımlarının yapılması, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni su kuyularının yapılmasının istendiğini söyledi.

Çobanbey'de 7 adet kuyu açılmasının planlandığını ve 6'sının açıldığını belirten Özkaldı, bu bölgede 173 bin kişiye içme suyu temin olunacağını ifade etti.

Azez Bölgesi, Brişa, Yazıbağ bölgelerinde toplam 22 kuyunun tamamlandığını, 16 kuyunun da pompa deneylerinin bitirildiğini, bölgede 51 bin kişiye yetecek içme ve kullanma suyu temin edileceğini anlatan Özkaldı, Azez, El-Bab, Akderin, Soran ve Mare'de yapılan çalışmalar kapsamında 27 adet sondaj kuyusunun açılmasının planlandığını, 6 kuyuda çalışmaların tamamlandığını aktardı.

Afrika'da "Büyük Yeşil Duvar" projesine bakanlık olarak destek verilmesi gayesiyle Moritanya, Sudan ve Eritre'de çölleşme ve erozyonla mücadele projelerinin yapıldığını belirten Özkaldı, TİKA ile yürüttükleri işbirliği kapsamında Afrika, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ülkelerinden olmak üzere 60 ülkeden 600 kişiye eğitim verildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı'nın 2012 yılında Niamey'de kurulduğunu hatırlatan Özkaldı, Nijer'de ormancılık projelerinin uygulanacağını sözlerine ekledi.

Toplantıya İİT Genel Sekreter Yardımcısı Naeem Khan, Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, İİT Bölüm Müdürü İrfan Shaukat, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Irak Su Kaynakları Bakanı Hassan Canabi, Bangladeş Su Kaynakları Bakanı Anısul İslam Mahmud, Nijerya Su Kaynakları Bakanı Sulelman Adamu Kazaure, Uganda Sudan Sorumlu Devlet Bakanı Ronald Kibuule'nin de aralarında bulunduğu temsilciler katıldı.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.