İstanbul

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki

17:12 11 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AK Parti, CHP ve MHP grubu ile bağımsız üyenin imzasıyla yayımlanan deklarasyonla ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterildi.

Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki yerleşkesinde gerçekleşen aralık ayı meclis toplantısında, AK Parti, CHP ve MHP grubu ile bağımsız üyenin imzaladığı ortak deklarasyonu Meclis 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ okudu.

"Kudüs'ün statüsü değiştirilemez. Birleşmiş Milletler kararları ihlal edilemez" başlıklı deklarasyonda, "Kudüs, üç semavi din için de hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Orta Doğu'nun yüreğidir. Kudüs ilk kıblemiz, Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliği kazanmış olan ve bu niteliği ile dünya eserlerinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüs'ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak, tüm renkliliği ile barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derecede önemlidir." ifadelerine yer verildi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kudüs merkezli olmak üzere Orta Doğu coğrafyasında bir dizi insani, ahlaki, siyasi dram yaşandığı belirtilen deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in bu türden politikalarını özetleyen, Kudüs'ü başkent yapan girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran Amerika Birleşik Devletleri'nin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek yola girmesi, asla kabul edilemez. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan 80 milyonun her ferdinin Birleşmiş Milletler'in kararları hilafına, Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız şekilde reddetme iradesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak ifade ve ilan ederiz."

Ortak deklarasyon okunduğu sırada pek çok meclis üyesinin, Türk ve Filistin bayrakları açtığı görüldü.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.