İstanbul

Türk Telekom'dan mülteciler için "İnovasyon Yarışması"

10:38 28 Aralık 2017
Türk Telekom'dan mülteciler için "İnovasyon Yarışması"

Türk Telekom, Türkiye'de sayıları 3,5 milyonu bulan mültecilerin ihtiyaçlarına çözüm üretmek için inovasyon yarışması düzenleyecek.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre şirket, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Boğaziçi Üniversitesi, ulusal ve uluslararası arası kurumlar ortaklığında, mültecilerin sosyal sorunlarına çözümler geliştirmek için inovasyon yarışması düzenliyor. Yarışma kapsamında Türk Telekom, büyük veri bankasının kimliği gizlenmiş kişilere ait mobil verilerini, organizasyon komitesinden vize alıp ardından bilimsel organizasyon komitesinin ön değerlendirmesinden geçen proje sahiplerine açacak.

Proje kapsamında, veriler üzerinden başvuru sahiplerinin, dönemsel göç hareketlerinin takip ve yönlendirmesine, eğitim ve sağlık alanındaki ihtiyaçları karşılayacak hizmet noktalarının oluşturulmasına yönelik, özellikle de Suriyeli mültecilerin sosyal sorunlarına katkı sağlayacak projeler geliştirmeleri hedefleniyor.

Verilen bilgiye göre, yarışmaya başvurular "d4r.turktelekom.com.tr" üzerinden yapılacak olup, adaylar web sitesi üzerinden projelerini, yönetici özetlerini ve teknik açıklamalarını Türk Telekom'a ve diğer ortaklara ulaştıracak. Organizasyon Komitesi başvuruların içinden verinin paylaşılacağı projeleri seçecek.

Dördü akademik, dördü Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi, dördü de kamu sektöründen konu ile ilgili kurum ya da bakanlıktan olmak üzere toplam 12 kişiden oluşacak olan Etik Komitesi de Güvenlik, Sağlık, Eğitim, İşsizlik ve Sosyal Entegrasyon olmak üzere 5 ana kategoride ödül alacak projeleri belirleyecek. Bu kapsamda projenin ortakları TÜBİTAK, Boğaziçi Üniversitesi ve uluslararası enstitüler de gerekli desteği sağlayacak. Verilerin ait olduğu kimlik bilgileri ise paylaşılmayacak


- En iyi projeye 10 bin lira ödül

En iyi projeyi belirlerken projenin gerçek hayata uygulanmasının kolaylığı, öncelikli problem olarak yer alan konulara çözüm olması, özgünlüğü, hipotezinin güçlü olması, akademik olarak kabul görmüş ve sosyal hayata uygun olması gibi kriterler dikkate alınacak. Yarışmanın sonunda emniyet ve güvenlik, sağlık, eğitim, işsizlik ve sosyal entegrasyon kategorilerinde birinciliğe layık görülen proje sahiplerine 10'ar bin lira olmak üzere toplam 50 bin lira ödül verilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, seçilecek araştırma gruplarıyla paylaşılacak büyük veri üzerinden geliştirilecek projeler ile Suriyeli mülteci sorunu başta olmak üzere Türkiye'deki tüm mültecilerin güvenlik, sağlık, eğitim, entegrasyon, istihdam sorunlarına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Fırat Yaman Er, "Bu proje ile çocuk rehabilitasyon merkezlerinin kurulmasına, mülteci nüfus arasında karşılaşılabilecek olası bulaşıcı hastalık vakalarının takibine, konteyner kentlerden şehir merkezlerine dönemsel göç hareketlerinin takibi ve yönlendirilmesine, eğitim ve sağlık alanında ihtiyaçlara yönelik hizmet noktalarının doğru lokasyonlarda oluşturulmasına, kısa, orta ve uzun vadeli mülteci nüfusun toplumun geneli ile entegrasyonunu kolaylaştıracak yöntemler geliştirilmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca mültecileri ilgilendiren şu anda öngöremediğimiz birçok farklı alanda inovatif projelerin saygın bilim insanlarınca ortaya çıkartılacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.