İstanbul

DEAŞ'ın "keşif" davası

12:27 26 Ocak 2018
DEAŞ'ın "keşif" davası

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında, TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığı tespit edilen sanığın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, bir sanığın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ali Karataş, Selim Sumeli ve Orhan Küçük ile avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanıklar, uzun süredir tutuklu kaldıklarını beyan ederek tahliyelerini istedi.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Dava dosyasının, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Orhan Küçük'ün adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.

Diğer sanıklar Ali Karataş ve Selim Sumeli hakkında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı kanaatine varan mahkeme, bu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, terör örgütü DEAŞ'ın yapısı ve faaliyetleri, Türkiye'deki eylemleri ile söz konusu sanıkların örgütle irtibatına yer veriliyor.

İddianamede, TBMM bahçesi ve AK Parti İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığı öne sürülen sanık Selim Sumeli, Ali Karataş, Emin Güneş, Fatma Küçük, Orhan Küçük ve Serdar Kerim hakkında, ''cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diğer sanıkların da "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Selim Sumeli'nin takibi sırasında 12 Ekim 2016'da İstanbul'dan Ankara'ya gittiği, sanığın dikkati çekmeyecek şekilde giyindiği, sakallarını iyice kısalttığı, dosya içerisinde mevcut resimlerde ve tutanaklarda sanığın Kocatepe Camisi ve avlusu ile AK Parti İl Başkanlığı civarında keşif amaçlı dolaştığı ifade ediliyor.

İddianamede, sanık Sumeli'nin Ankara'da bulunduğu sürede hiç kimseyle görüşmediği, sadece TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı civarında dolaştığı, sanığın aynı günün akşamında İstanbul'a döndüğü aktarılarak, sanığın Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığının, çekilen fotoğraflar ve tutanaklarda tespit edildiği vurgulanıyor.

Keşfin talimatının Suriye'de DEAŞ adına sorumlu düzeyde faaliyet gösteren ve Türkiye'ye yönelik eylem talimatlarını verdiği değerlendirilen "Abu Darda Al Turki" kod adlı Metin Ç. ve "Ebu Hamza" kod adlı Mustafa G. tarafından veriliyor olabileceği değerlendirilen iddianamede, sanık Sumeli'nin eylem yapacak şahıs arayışı içerisinde olduğu, bu amaçla İbrahim D, Şuayip A. ve Abdulsamet Ç. ile irtibata geçtiği kaydediliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.