İstanbul

ISK-SODEX İstanbul 2018 kapılarını açtı

14:27 07 Şubat 2018
ISK-SODEX İstanbul 2018 kapılarını açtı

ISK-SODEX İstanbul 2018 Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım ve ve Benzeri Sistemler Fuarı, sektör firmalarının katılımıyla kapılarını ziyaretçilere açtı.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Genel Başkanı Zeki Poyraz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı fuarın açılışındaki konuşmasında, iklimlendirme sektörünün yurt dışından yabancı yatırımı çektiğini belirterek, yabancı yatırımcıların sektörde rahatlıkla faaliyet gösterdiğini söyledi.

Sektörün ihracattaki önemine değinen Poyraz, "İklimlendirme sanayisinin yani bu fuarda kendisini gösteren firmaların 2017 ihracatı, 4 milyar dolar civarında. Türkiye'nin ihracatından aldığı pay yüzde 2,5. Kilogram ihracatı ise 4,5 dolar." diye konuştu.

Poyraz, Türkiye'de binalarda yalıtımın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için gerekli kredinin kamu kurumları tarafından verilmesinin olumlu bir çalışma olacağını belirtti.

Binalarda sağlıklı havalandırma ve iklimlendirme sağlanması için sektörde uzman mühendislerin çalıştırılması gerektiğinin altını çizen Poyraz, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan çalışma beklediklerini aktardı.


- "Daha fazla ihracat yapılmalı"


Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) Başkanı Metin Duruk da fuarın sektöründe dünyanın üçüncü büyük fuarı olduğunu belirterek, iklimlendirme sektörünün inşaat sektörüyle ayrılmaz bir parçı olduğunu söyledi.

Sektörde sıkıntıların aşılması için daha fazla ihracat yapılması gerektiğini vurgulayan Duruk, bunun sektörün örgütlü gücüyle mümkün olacağının altını çizdi.

Poyraz, sektör için Avrupa Birliği (AB) pazarının vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, sektör ürünlerinin AB standartlarını uygun olarak üretilerek ihraç edildiğini anımsattı.

Deutche Messe Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Lenarz ise Türkiye'nin ihracatta yaptığı atılımla ekonomi hedeflerine her geçen gün biraz daha yaklaştığını belirterek, Türkiye'nin başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin tamamı için en önemli ticari partnerlerden biri olduğunu kaydetti.

Fuarın Türkiye sanayisinin gücünü tüm dünyaya göstermesi için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Lenarz, şunları kaydetti:

"Bu fırsatı Türkiye’deki iş adamlarıyla birlikte bugün burada organize ediyor olmak bizim için çok anlamlı. Ancak şunu vurgulamak isterim ki; ISK-SODEX asıl gücünü bu ülkenin yetiştirdiği sanayicilerden, iş adamlarından ve rekabetçi ekonomisinden almaktadır. Deutsche Messe olarak, ISK-SODEX 2018’in Türkiye iklimlendirme sektörüne önemli katkılar sağlayacağına ve yeni ufuklar açacağına inanıyorum."


- 80 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor


İki yılda bir yapılan, bu yıl 44 ülkeden binin üzerinde firmanın katıldığı fuara, 80 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

ISK-SODEX, Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika başta olmak üzere farklı bölge ve ülke temsilcilerinin yer aldığı çok sayıda alım heyetini de ağırlıyor.

Toplam 470 kişinin yer aldığı alım heyetleri, düzenlenecek yüz yüze toplantılarda Türk ihracatçıları ile tanışma fırsatı elde ederek, yeni iş birlikleri için görüşmeler gerçekleştirecek.

Fuarda ayrıca sektör paydaşları arasındaki diyalogu artırmak amacıyla oluşturulan forum alanında sektör temsilcileri deneyimlerini paylaşacak.

Fuar kapsamında düzenlenecek "Ustalar Ligi 2018" yarışmasında ise doğru montaj, projeye uygunluk ve estetik kriterlerinde dereceye giren ilk üç kombi ustası “Türkiye’nin en iyi ustası” olarak ödüllendirilecek.

Ayrıca 1 ticari araç ve 6 adet kombi, fuar süresince kayıt yaptıran kişiler arasında yapılacak çekilişle şanslı sahiplerini bulacak.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuar 10 Şubat'ta sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.