İzmir

Bergama'da domates üreticisinin fiyat tepkisi

15:29 22 Ağustos 2015
Bergama'da domates üreticisinin fiyat tepkisi

İzmir'de domates üretiminin yoğun olduğu Bergama ilçesinde üretici, fiyatın düşüklüğünden şikayet ediyor. 

Bergama'ya bağlı Göçbeyli Mahallesi'nde domates üretimi yapan çiftçi Nadir Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Bakırçay Ovası'nda yaklaşık 20 bin dönüm alana domates ekildiğini, ancak bu yıl fiyatların 10 kuruşa kadar düşmesinin büyük sıkıntı yarattığını belirtti.

Mevcut fiyatların maliyeti dahi karşılamayacak seviyede olduğunu savunan Sarı, "Tarladan büyük zahmetle topladığımız domatesi ne yazık ki fabrikalar komik bir rakama alıyor. Daha önce ürün alımı için yapılan anlaşmaların hepsi lafta kaldı. 4 kilogram domates parasıyla bir bardak çay içemiyorsunuz. Bu durum böyle giderse çiftçi gelecek seneyi göremez. Hepimizin bankalara borcu var. Fiyatlar böyle giderse burada kimse bir daha domates ekimi yapmaz" dedi.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ise üreticiler ve fabrikaların kendi aralarında yaptığı sözleşmelerin hukuki açıdan yetersiz olduğunu, mutlaka anlaşmaların ziraat odaları vasıtasıyla yapılması halinde çiftçinin tazminat güvencesinin olabildiğini kaydetti.

Taşkıranoğulları, "Bu sene sanayici fırsatçılık yapıyor. Daha önce taahhüt ettiği fiyattan domatesi almıyor. Bu şekilde yapmaya devam ederse üretici bulamazlar. Yarın bir gün bu ovalarda domates ekecek çiftçi ararlar. Kimse fırsatçılık yapmamalı. Biz birbirimize lazımız. Üretici ve sanayici işbirliği içinde olursa en iyi sonuç elde edilir"  dedi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.