İzmir

Ege’de balıkçılar “vira bismillah” dedi

06:37 01 Eylül 2015
Ege’de balıkçılar “vira bismillah” dedi

Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri halat çözerek sezonun ilk avı için Ege Denizi'ne açıldı. Avın ilk gününden bin kasa balıkla dönen Yaşar Reis 2 teknesinin kaptanlarından Saim Kopuz, av sezonunun ilk gününde bereketli bir av yaşadıklarını ancak Ege'de sezonun zor geçeceğini söyledi. 

İzmir’de sürü balıklarının geçiş rotalarına yakın konumda bulunan balıkçı barınakları ve iskelelerde demirli bulunan yaklaşık 50 gırgır teknesi, av yasağının sona ermesiyle “vira bismillah” diyerek denize açıldı. Geçen yıl sert kış koşulları nedeniyle iyi bir sezon geçiremeyen Egeli balıkçılar, bu yıl özellikle hamsi ve sardalyanın bol olmasını bekliyor. 

AA ekibiyle Mordoğan Balıkçı Barınağı’ndan denize açılan Yaşar Reis 2 teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz da öncelikle “kazasız belasız”, ardından da “bol balıklı” bir sezon geçirilmesi temennisiyle mürettebatına “halat çöz” talimatı verdi.

38 metre boyundaki 25 mürettebatlı tekne ağların istiflenmesi, vinçlerin halatlara çekilmesi ve cihazların kontrolü sonrası av için uygun bir havada, gün batımıyla birlikte denize açıldı.

Gemi kaptanı Kopuz, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Çeşme açıklarına doğru çevirdi. Gemi, 2 saatlik bir yolculuk sonrası Çeşme ve Sakız Adası arasındaki bölgeye ulaştı.

- Av başlıyor

Fatih Kaptan, bir yandan gemiyi kullanıyor, bir yandan sonar cihazından suyun altındaki balıkları kontrol ediyordu.  Kısa bir süre sonra sonra cihazında bir balık sürüsü gören Fatih Kaptan, ağı denizde sabitlemekle görevli diğer tekneyi de suya indirerek, mürettebatı uyaran sireni çalıştırdı.

İlk ağın atıldığını duyuran "mola bismillah" nidası üzerine, çalışanlar gemi içinde hummalı bir çalışma başlattı.

Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yöneten "Kocareis"in komutlarının yankılandığı gemide, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler", sert dalgaların arasında sallanan gemide zorlu bir mücadeleye giriştiler.

Sabaha doğru başlayan mücadele, ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı ve ağlarda parıldayan sardalyalar görüldü. Büyük bir heyecanla güverteye alınan ve kasalanmaya başlayan "sezonun ilk balıkları" şoklanarak, hale gönderileceği limana taşındı.

Limanda tekneden kamyonlara yüklenen derya kuzuları, Buca'daki İzmir Balık Hali'ne doğru yola çıktı.

- "Bereketli bir av oldu" 

Geminin kaptanlarından Saim Kopuz, sezonun ilk avından 10 ton sardalyayla döndüklerini belirterek, "Allah bereket versin güzel bir av geçti. Balık kısa bir yerdeydi uzun bir alan gezdik onu aldık. Başka tekneler balık saramadı, bu sene biraz sıkıntılı görünüyor" dedi. 

Ege Denizi'nde genelde hamsi ve sardalyanın görüldüğünü dile getiren Saim Kaptan, "Balık işi bu sene Ege'de az görünüyor.  İnşallah senemiz iyi geçer ama böyle giderse ben denizin durumunu iyi görmüyorum. Hamsiden para kazanıyoruz, ucuz ve bol tüketilen bir balık" diye konuştu. 

Geminin kaptanlarından Fatih Kopuz da bu yıl balık fiyatlarında ciddi bir hareketlilik beklemediğini söyledi. 

Kopuz, fiyatların avlanan balık miktarıyla ters orantılı gerçekleştiğine işaret ederek, "Biz aslında kotanın gelmesini istiyoruz, çok fazla avlanma var. Bu da denizlerimize zarar veriyor, daha az balık tutup denizlerimizi koruyup daha iyi fiyata satabiliriz. Denizcilik ve tüketici açısında bu daha iyi" ifadelerini kullandı.

- İzmir'de balıkçılık 

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi verilerine göre İzmir’de avcılık ruhsatına sahip 2 bin 177 tekne ve gerçek kişi ruhsatına sahip 22 bin 210 kişi bulunuyor. Türkiye denizlerinde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı sayısı açısından birinci sırada olan İzmir’de 2 bin 177 balıkçı teknesinden 19'u dip trolü, 45'i gırgır takımı, 37'si de gırgır ve trol takımı olmak üzere 101 tekne endüstriyel balıkçılık, diğer 2 bin 76 tekne ise uzatma ağları, paragat gibi yöntemlerle kıyı balıkçılığı yapıyor. Ege Denizi’nde çıkartılan balığın yüzde 16’sı İzmirli balıkçılar karşılıyor. Güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olan İzmir, Türkiye balıkçılık filosunun yüzde 13’ünü oluşturuyor. İzmir’de balıkçıların üye olduğu 44 su ürünleri kooperatifi bulunuyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.