İzmir

Ege'de narenciye rekoltesinde düşüş tahmini

11:16 29 Eylül 2015
Ege'de narenciye rekoltesinde düşüş tahmini

 Ege Bölgesi'nde 2015-2016 sezonunda narenciye rekoltesinin önceki yıla göre yüzde 23’lük düşüşle yaklaşık 446 bin 130 ton olacağı tahmin edildi.  

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendislerinden oluşan ekibin İzmir, Muğla, Balıkesir ve Aydın’da üreticilerle birebir görüşerek yürüttüğü çalışma sonucu tahmin raporu açıklandı.

Rapora göre, 2014-2015 sezonunda portakal, mandalina, limon ve greyfurtta 573 bin 598 bin ton olan Ege Bölgesi rekoltesinin, 2015-2016 sezonunda 446 bin 130 tona gerileyeceği tahmin edildi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl çok yüksek miktarda gerçekleşen rekoltenin ardından bu yıl daha dengeli bir sezonun yaşanacağını, oranlarda düşüş görülmesine rağmen fiyatlar açısından hem tüketici hem üreticiyi tatmin edici bir sezon beklediklerini dile getirdi.

Geçen yıl ürünlerin dalda kaldığını, arz yönünde büyük sıkıntıların yaşandığını anlatan Seyyar, "Narenciye ürünlerinde bu yıl hem iç talebe hem dış talebe yetecek oranda mal var. Limonda rekolte düşüşü yüzde 48 oranında ancak bu sadece Ege Bölgesi için geçerli. Akdeniz Bölgesi'nde daha iyi bir sezon yaşanıyor. Dolayısıyla fiyatlarda fazla bir yükseliş beklemiyoruz. Portakal ve mandalinada da sıkıntı yaratacak bir azlık yok" dedi.

Seyyar, ihracatta ise en önemli pazar olan Rusya'daki ekonomik krizin ihracatçıyı düşündürdüğünü, bir süredir sorun yaşanan Irak ve Orta Doğu pazarında ise umutlu gelişmelerin görülmeye başlandığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.