İzmir

Bergama'nın halıları da UNESCO yolunda

12:24 02 Ekim 2015
Bergama'nın halıları da UNESCO yolunda

Bergama Belediyesi ilçenin UNESCO’nun 2004 yılında oluşturduğu "Yaratıcı Kentler Ağı"na katılması için çalışma başlattı

Tarihi varlıklarıyla geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bergama'nın bu kez yörük kültürünü yansıtan halılarıyla aynı teşkilatın "Yaratıcı Kentler Ağı" alınması için çalışma başlatıldı. 

Bergama Belediyesi, UNESCO tarafından kültürel zenginlikleri destekleyerek kalkınma unsuru haline getiren kentler için 2004 yılında oluşturduğu "Yaratıcı Kentler Ağı"na (Creative Cities Network) ilçenin de dahil edilmesi için harekete geçti.

 Çalışma çerçevesinde Bergama halıları konusunda araştırma yürüten ve bu konuda kitapları bulunan Alman fotoğrafçı ve tarih araştırmacısı Elisabeth Steiner, yöreye özgü halı, kilim ve dokumalar ile kültürel özelliklere ilişkin izlenimlerini aktardığı sunum yaptı. 

Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonu'ndaki Alman Arkeoloji Enstitüsü Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson ve kazı ekibinin yanı sıra ilçede turizm işletmeciliği ve halı ticareti yapan iş adamlarının da katıldığı toplantıda Steiner, yörük kültürü açısından Bergama’nın çok zengin bir kent olduğunu belirterek, birbirinden değerli Bergama halılarının yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılarak bugünlere geldiğini bildirdi.

Bergama halılarının her desen ve motifinde yaşanmışlık olduğunu ifade eden Steiner, bu eserlerin bir değer olarak tanınmasının önemine işaret etti.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise kentin bu önemli değerlerini farkındalık yaratan kültürel hazinelerinden biri olarak işlemeye karar verdiklerini belirterek "Bergama halılarının sadece geçmişten bugüne var olan bir değer olarak değil kente ve yerel ekonomiye katkı sağlayacak üretime dönüşmesi bizim için çok önemli. Yüzyıllardır kökleri burada bulunan Bergama çuvallarının, halılarının özgün ve orijinal yöntemlerle bundan sonra da üretimi konusunda neler yapılabilir bundan sonraki çabamız bu doğrultuda olacak. Bugün burada yaptığımız başlangıcın da devamının ileriki günlerde geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.