İzmir

Engellilere yönelik "Kapalı Alan Yönlendirme Sistemi"

15:52 02 Ekim 2015
Engellilere yönelik "Kapalı Alan Yönlendirme Sistemi"

 İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme ve işitme engellilere yönelik olarak "Kapalı Alan Yönlendirme Sistemi"ni 1 Kasım'da hayata geçireceğini bildirdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, akıllı telefonlar üzerinden çalışan ve engellilere kolaylık sağlayacağı belirtilerek sistemin sivil toplum kuruluşu ve üniversitelerin katılımıyla düzenlenen çalıştay sonucunda ortaya çıktığı belirtildi.

Sistemin ilk olarak Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde uygulamaya alınacağının kaydedildiği açıklamada, "'İbeacon' adı verilen cihazlar yardımıyla çalışan sistem, bluetooth teknolojisini kullanıyor. İki binadaki tüm bölümlere 450'nin üzerindeki ibeacon yerleştirildi. Akıllı telefonlar üzerinde çalışan uygulamaya özel kat planları ve birim odaları için harita oluşturuldu. Kullanıcılar, sistemden sesli ya da yazılı olarak nokta seçtikten sonra, uygulamanın içinde yer alan harita üzerinden yine sesli ve görüntülü yönlendirmeyle gidecekleri yere kolay bir şekilde ulaşabiliyor. İşitme engelliler, görsel uyarıları ve zemin haritasını görebiliyorken, görme engelliler de uygulamanın sesli yönlendirme kısmından yararlanıyor. Büyükşehir birimlerinin hizmetleri ile ilgili bilgiler de uygulama üzerinden kullanıcıya aktarılıyor" denildi.

Açıklamada, uygulamadaki "acil yardım butonu"na basıldığında ise kullanıcının yeri anında belirlenip hızlı bir şekilde ihtiyacına çözüm bulunulduğu ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.