İzmir

İzmir'de "hayalet ağ" temizliği

21:15 09 Ekim 2015
İzmir'de "hayalet ağ" temizliği

İzmir'de su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terk edilen ağlar, "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında temizlenmeye başlandı. 

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, proje kapsamındaki ilk temizleme çalışmaları Çeşme ve Urla açıklarında 24 noktada yapıldı. 

Açıklamada, denizlerde avcılık sırasında kopan, kaybolan, terk edilen, bulundukları yerde pasif olarak faaliyetine devam eden, deniz canlılarının barınma, beslenmelerini olumsuz etkileyen ve su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına yol açan "hayalet ağların", deniz canlılarının yaşamında ciddi tehlikeler oluşturduğu belirtildi. 

Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Çeşme'nin Ildırı bölgesindeki ilk temizleme çalışmalarını yerinde inceledi.

Hayalet ağların denizden çıkarılması işlemine bizzat dalgıç kıyafetleriyle su altında eşlik eden Çeşme Kaymakamı Erkayıran, "Bizler bu denizlerin emanetçisiyiz. Gelecek nesillere bu emaneti hakkıyla bırakmalıyız. Bugün denizlerimizi tehdit eden bu ağların çıkarılmasını ben de çok önemsiyorum. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da denizlerde sürdürülebilir balıkçılığın devam etmesi için Bakanlık tarafından birçok projenin yürütüldüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

 "Bugün burada fevkalade önemli bir projenin ilk uygulama adımlarını atıyoruz. Bakanlığımız bu projeyi geçtiğimiz yıl birkaç ilde pilot olarak uyguladı. Bu yıl ilk kez İzmir'de uygulanıyor. İlimizde 39 metreye kadar olan derinlikteki terk edilmiş ağları denizlerden çıkarıyoruz. Böylece bu ortamlarda yaşayan deniz canlılarının yaşamlarına olan bu olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olacak. Araştırmalar 24 değişik noktada 36 bin metrekarelik alanda yapılarak 15 hayalet ağ tespit edildi. Birlikte çalıştığımız dalgıçlar ile beraber bunların tespiti ve temizliği yapılıyor."

- "Hayalet ağlar adeta katliam yapıyor"

Balıkçılığın geleceği için projenin son derece faydalı olduğuna işaret eden Güldal, "Hayalet ağlar denizlerin dibinde adeta katliama yol açıyor. Deniz canlılarının üremesine, hareketlerine, geçişlerine çok ciddi olumsuz etkileri var. Proje önümüzdeki yıllarda da devam edecek" ifadelerini kullandı. 

Güldal, balıkçıların, herhangi bir nedenle denizde kalmış av araçlarının agimkayboldu@tarim.gov.tr  adresine veya il ve ilçe müdürlüklerine bildirmesini istedi.

Proje, İzmir'in yanı sıra İstanbul, Balıkesir, Mersin, Hatay ve Sinop'ta da uygulanıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.