İzmir

Muhalefetin mazot vaadine "karaborsa" iddiası

10:41 12 Ekim 2015
Muhalefetin mazot vaadine "karaborsa" iddiası

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, muhalefetin tarım kesimine mazot fiyatını düşüreceği yönündeki vaadine ilişkin, "Mazot, sadece tarımsal üretimde değil, çok farklı alanlarda kullanılabilen bir ürün. Dolayısıyla burada bir fiyat farklılaşması oluşturduğunuz zaman bir karaborsa piyasası oluşturmanız işten bile değil" dedi.

AK Parti'nin ekonomiyle ilgili taahhütlerini AA muhabirine değerlendiren Turhan, AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman popülizme girmediğini, kamu kaynağını harcamak suretiyle kendisine ekonomik siyasal üstünlük sağlama cihetine gitmediğini anlattı.

AK Parti'nin 1 Kasım'da ya tek başına iktidara geleceği ya da en kötü ihtimalle bir koalisyonun büyük ortağı şeklinde yer alacağı yönünde algının olduğunu savunan Turhan, "2 Kasım'da AK Parti'nin iktidarda olacağından kimsenin kuşkusunun olmadığını" ileri sürdü. Bu nedenle seçim beyannamesinde açıklanan vaatlerinin bir taahhüt olduğunu anlatan Turhan, toplumun refahını artırmayı hedefleyen taahhütlerin ön plana çıktığına dikkat çekti.

-"Devletin tamiratı bitti, sıra toplumun refahını artırmakta"

AK Parti'nin 13 yıllık iktidarı sürecinde yüksek kamu borcu ve kamu açıklarının  kapatılması, Türkiye'nin yıllardır ihmal edilmiş olan altyapı yatırımlarının tamamlanması için çaba gösterildiğini anlatan Turhan, bundan sonraki dönemde ise artık toplumun en çok ihtiyaç duyan kesimlerinin refahının artırılmasına odaklanılacağını dile getirdi.

Turhan, "Yani kısacası devletin tamiratı bitti, şimdi sıra toplumun refahını artırmakta" dedi.

Kaynakların ekonomide verimliliği ve istihdamı artıracak, orta ve uzun vadede vergi geliri olarak devlete katkı sağlayacak alanlara yönlendirildiğine işaret eden Turhan, işini kurmak isteyen ve bir projeyle müracaat eden gençlere 50 bin liraya kadar hibe ve bunun üzerine 100 bin liraya kadar kredi yardımı yapılacağını söyledi.

 - Mazotta karaborsa uyarısı

Muhalefetin, tarım kesimine ısrarla mazot fiyatı üzerinden bir destek vermeye çalıştığını, AK Parti'nin ise gübre ve yemde KDV'yi kaldıracağını taahhüt ettiğini dile getiren Turhan, şöyle konuştu:

"Muhalefet partileri ısrarla mazot fiyatı üzerinden bir destek vermeye çalışıyor. Biz bunun yerine dikkat ederseniz gübre ve yem üzerinde odaklandık. Neden ? Çünkü mazot sadece tarımsal üretimde değil, çok farklı alanlarda kullanılabilen bir ürün. Dolayısıyla burada bir fiyat farklılaşması oluşturduğunuz zaman bir karaborsa piyasası oluşturmanız, çiftçiyi adeta yolsuzluğa teşvik edecek, sonuçta da hiçbir üretim ve verimlilik artışına yol açmayacak bir sonuçla karşılaşmanız işten bile değil. Mazotun fiyatını ucuzlatarak verimliliği arttıramazsınız ama gübre kullanmayı teşvik ederseniz, hayvancılığın verimliliğini artıracak işler yaparsanız ki gübre ve yemdeki KDV oranlarının azaltılması böyledir."

- "Taahhütlerin maliyeti milli gelirin yüzde 1'i"

Turhan, AK Parti'nin taahhütlerinin, bütçe harcamaları içinde makul bir oranda olduğunu, hayata geçirilecek projelerin büyük bölümünün ekonomiye katkı sağlayacak şekilde geri döneceğini söyledi.

Taahhütlerin kamu maliyesine önemli bir yük getirmeyeceğini savunan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik taahhütlerimizin tamamının maliyeti yaklaşık 20 milyar lira. Bu, 550 milyar liralık toplam bütçe harcamaları içerisinde makul kabul edilebilecek bir orandır. Toplamda da milli gelirin yüzde 1'i kadar kamu maliyesi üzerine bir yük getirecektir ki bu Türkiye'nin yüzde 1'lere düşmüş kamu açıkları düşünüldüğünde çok rahatlıkla tolere edilebilecek ve her halükarda bizi Maastricht kriterlerinin altında tutacak bir orandır." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.