İzmir

Urla'da rüzgar santrali için ağaç kesildiği iddiası

18:17 18 Ekim 2015
Urla'da rüzgar santrali için ağaç kesildiği iddiası

Urla Belediye Başkanı Uyar: "Hukuki kararların dahi dinlenmediği bu yerde gereken her yolu deneyip çevremizi koruyacağız"

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan bir rüzgar enerji santrali projesi için ağaç kesimi yapıldığını iddia ederek,  "Hukuki kararların dahi dinlenmediği bu yerde gereken her yolu deneyip çevremizi koruyacağız"  dedi.

Yağcılar Mahallesi Frenk Pınarı mevkisinde kurulması planlanan 16 rüzgar enerji tribünü için bölgedeki ağaçların kesildiği iddiaları nedeniyle mahalle meydanında basın açıklaması ve protesto eylemi düzenlendi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Şehrazat Mercan, yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını ancak rüzgar enerjisi için ağaçların kesilmesine karşı mücadele ettiklerini belirterek gelişmiş ülkelerde rüzgar tribünleri için yaşam alanlarından uzak, çevreye zarar vermeyen alanlar tercih edilmesine rağmen Türkiye'de maliyeti düşürmek için yola en yakın noktaların tercih edildiğini savundu.

Yağcılar Mahallesi'nin rüzgar tribünü kurmak için elverişli olmadığını, bölgede koruma altında olan Halep çamı ve sandal ağacı gibi türlerin bulunduğunu söyleyen Mercan, buna rağmen 16 tribünden oluşan projenin başlatıldığını kaydetti.

Projeye yaptıkları itiraz üzerine İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin 18 Eylül 2015'de yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade eden Mercan, ancak ilgili firmanın karara uymayıp koruma altındaki ağaçları keserek tribünleri kuracağı alan için 7 metre genişliğinde yol açtığını belirtti. Mercan, firmanın bununla kalmayıp söz konusu mevkideki değerli, verimli toprağı başka bir yere taşıdığını dile getirerek, "İlgili şirketi yargı kararına uymaya davet ediyoruz, yapılan ağaç ve çevre katliamını protesto ediyoruz" diye konuştu.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise özel bir ekosisteme sahip Yağcılar bölgesinde ağaç kesilmesinin mahalle sakinlerini öfkelendirdiğini dile getirdi.

Bölge insanının yerel değerlerini koruma konusunda ısrarlı olduğunu ifade eden Uyar, "Sonuna kadar bu işle uğraşacağız. Yaşayan herkes buraya sahip çıktığı sürece, 'doğa umurumuzda' dediğimiz sürece doğayı korumak için mücadelemize devam edeceğiz. Hukuki kararların dahi dinlenmediği bu yerde gereken her yolu deneyip çevremizi koruyacağız” diye konuştu. 

Aralarında CHP İzmir Milletvekili Musa ÇAM ve CHP milletvekili adayı Ali Yiğit'in de bulunduğu grup, açıklama sonrası rüzgar enerji santrali için ağaç kesimi yapıldığı iddia edilen alanda incelemelerde bulundu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.