İzmir

İğne oyası, Japon öğrenciye tez konusu oldu

12:20 15 Kasım 2015
İğne oyası, Japon öğrenciye tez konusu oldu

AYŞE AKYÜZ - Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencisi İkeda Momoka, bitirme tezinde, geleneksel el sanatı iğne oyasını inceleyecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkoloji Bölümü öğrencisi İkeda Momoka, "Türk Oyaları" kitabının Antalya'da yaşayan Japon yazarı İkumi Nonaka'nın verdiği konferansta, iğne oyasıyla tanıştı.

Konunun ilgisini çekmesi üzerine, oya tekniklerinin anlatıldığı kitabın yazarı Nonaka'ya danışan Momoka, daha sonra, üniversite bitirme tezinin konusunu kesinleştirmek için Türkiye'ye geldi.

Ankara'nın Nallıhan, Balıkesir'in Gönen ve İzmir'in Ödemiş ilçelerini gezen Momoka, tezini Ödemiş'in iğne oyası üzerine hazırlamaya karar verdi.

Ödemiş Kadın Kooperatifi ile iletişime geçerek konuyla ilgili bilgi toplayan İkeda Momoka, AA muhabirine, Nonaka'nın verdiği konferansın, yüksek lisans tezinin konusunu belirlediğini ifade etti.

"Efe iğne oyası"nın yapım aşamalarını yerinde incelemek üzere Ödemiş'e geldiğini bildiren Momoka, "Ödemiş'te iğne oyası, üç boyutlu yapılıyor. Çok güzel çiçekler tasarlanıyor. Oldukça zor bir sanat. İğne oyaları çalışmalarını çok sevdim. Bana kattığı, öğrettiği çok şey oldu. Tasarımları çok ilgi çekici. Kooperatifte kadınların gönüllü çalışmaları da beni etkiledi" diye konuştu.

- "Lidyalılardan günümüze"

Ödemiş Kadın Kooperatifi ortaklarından Ayşe Koldaş ise bölgede kök boyayla yün ipliğe renk vermenin, Lidyalılar zamanında başladığını anlattı.

Daha sonra bunun ipek ipliği boyamaya dönüştüğüne işaret eden Koldaş, bölgede ipekçiliğin yeniden canlandırılması amacıyla atölye kurduklarını belirtti. 

Koldaş, "Geleneksel yöntemle yaptığımız ürünlerde, tamamen kültürel motifleri işliyoruz. Ödemiş iğne oyasına artan ilgi, bizi de sevindiriyor" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.