İzmir

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

14:18 25 Kasım 2015
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Nurhan Yanya, lider kadınların milletvekilliği gibi karar verme mekanizmalarına taşınması gerektiğini söyledi. 

Yanya, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla partide düzenlediği basın toplantısında kadın cinayetlerinin 2002 ve 2010 yılları arasında yüzde bin 400 arttığını belirtti. 

Nurhan Yanya, 2015 yılının ilk 10 ayında 261 kadının cinayete kurban gittiğini "Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu"nda Türkiye'nin 145 ülke arasında 130. sırada yer aldığını dile getirdi. 

Kadınların yaşama güvencesinin bulunmadığını savunan Yanya, "Yasalar uygulanmıyor, ağırlaştırılmış müebbet gerektiren cinayetlerde mahkemeye kravat takıp gelmek indirim nedeni oluyor. Yaşama hakkımız kağıt üstünde kalıyor" dedi.

- "Partimizde kadının adı yok"

Gazetecilerin sorusu üzerine CHP'de kadınların durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Nurhan Yanya, şunları kaydetti:

"Ön seçim yaşadık. Kadın aday çıkaramadık. Kadınlarımız maalesef birilerinin adamı oluyor.  Kadınlarımız onların koltuğunun altında yine erkeklere destek veriyor. İçimizde donanımlı, eğitimli, milletvekili adayı olabilecek kadınlarımız vardı. Kadınlar olarak da birbirimizin ayağına çelme takıyoruz. Oysa lider kadınları çıkarmamız gerekir. Bu 1 yılda olacak iş değil. Ancak 2-3 yıl sürer. Lider kadınlarımızı ortaya çıkarıp onları milletvekilliği gibi karar verme mekanizmalarına taşımalıyız."

"Kadın ve erkek eşittir" söylemine karşın yüzde 33 cinsiyet kotasının hep kadınlara uygulandığını söyleyen Yanya, "Bu partinin ağır yükünü gençler ve kadınlar çekiyor. Tüzükte kadın kolları ile yan kol olmak istemiyoruz. Kadın kolları kalkmasa bile yan kolun kalkması gerekir. O zaman erkek kolları da kurulsun. Bir örgütte üç genel başkan olursa kulvar farklılaşıyor. Kadın ve erkek eşitse herkes aynı köklü mücadeleyi vermeli. Bizim partimizde kadının adı yok. Emeğimiz varsa sözümüz de olmalı" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.