İzmir

İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı

20:01 25 Kasım 2015
İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 64. Hükümet'ten beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, "Enflasyon canavarını uyandırmadan iç piyasa canlandırılmalı, enflasyonu yükseltmeden büyümeliyiz. Bunu yapan ülke çok. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara güven içinde yatırım yapabilecekleri mesajı verilmeli" dedi. 

Demirtaş, İZTO'nun kasım ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti.

64. Hükümet'ten terörle etkin mücadelenin sürdürülmesi ve Türkiye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını istediklerini ifade eden Ekrem Demirtaş, "Yeni hükümetten beklentilerimiz büyük. Enflasyon canavarını uyandırmadan iç piyasa canlandırılmalı, enflasyonu yükseltmeden büyümeliyiz. Bunu yapan ülke çok. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara güven içinde yatırım yapabilecekleri mesajı verilmeli. 2023 hedefleri tekrar gözden geçirilmeli. Seçimlerden önce yapılan Orta Vadeli Program'ın geçerliliği sorgulanmalı. Haksızlıklarla dolu olan teşvik sistemi tekrar düzenlenmeli" diye konuştu.

 - Rus uçağının düşürülmesi

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde gerilime neden olduğunu dile getiren Demirtaş, bu krizin devamının iki tarafa da çok zararının olacağını savundu.

Rusya'nın Türkiye'nin ihracatında en önemli ülkelerden biri olduğunu, bu ülkeden gelen turist sayısının Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını bildiren Ekrem Demirtaş, Rusya'nın kaybedilemeyecek kadar büyük bir pazar olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye programını iptal ettiğini, Rus turistlere de Türkiye'ye gitmemeleri yönünde uyarıda bulunduğunu anımsatan Demirtaş, "Ama bu krizi tırmandırmak yerine oturup karşılıklı konuşmalı. Rusya Dışişleri Bakanı gelmiyorsa, bizim Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'ya gitmeli. Bu krizin devamının iki tarafa da çok zararı olacaktır" ifadesini kullandı.

- "Asgari ücrette çekincelerimiz var"

AK Parti'nin, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltileceği vaadinin işverenlerce çekimser karşılandığını kaydeden Ekrem Demirtaş, "Asgari ücretin artırılmasını sosyal adalet için destekliyoruz. Bu artış iç piyasayı canlandırır, ancak bu artışın getirdiği yük sadece bizim sırtımıza bırakılmamalı. Aksi halde işçi çıkarmak gündeme gelebilir. Zaten şu an işsizlik oranı yüz 10 ile son 5 dönemin en yüksek seviyesinde" şeklinde konuştu.

- İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi

İZTO Başkanı Demirtaş, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesiyle ilgili kendileri açısından sevindirici bir gelişme yaşandığını da aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özelleştirme İdaresi Başkanlığının hazırladığı İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı imar planları onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Burada limana yönelik idari binalar, liman işletme binası yapılabilir. Burada 2 adet 10 katlı ve bir adet 6 katlı resmi kurum binalarının yer alması öngörülüyor. Kruvaziyer Limanı'nın fonksiyon dağılımında turizm tesis alanı 34 bin metrekareye yükselmiş. Ticaret alanı ise 95 bin metrekareden 4 bin 500 metrekareye indirilmiş. Bizim de çok sıkı takip ettiğimiz bir konuydu. İnşallah bu defa iptal olmadan özelleşir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.