İzmir

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu

10:58 27 Kasım 2015
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu

Kurul toplantısında Alsancak Limanı ve Karşıyaka ile Konak tramvay projeleri tartışıldı

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda (İEKKK) 55. Toplantısı Alsancak Limanı ve Karşıyaka ile Konak tramvay projeleri ele alındı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantının açılış konuşmasını yapan kurulun dönem başkanı Mehmet Tiryaki, seçim atmosferinin geride kalmasıyla birlikte ekonominin daha fazla ön plana çıkmasını beklediklerini kaydetti.

İEKKK toplantısının ilk gündem maddesi olanKarşıyaka ve Konak hatlarında yapımı süren tramvay projeleriyle ilgili bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, tramvay sayesinde kent içi ulaşımın rahatlayacağını, hava kirliliğinin azalacağını belirtti. 

Gökçe, konuşmasında, dolu bir tramvayın 2 körüklü otobüsün ya da 145 binek aracın taşıdığı yolcuyu taşıyabileceğini vurguladı.

- Alsancak Limanı'nın geleceği tartışıldı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de özelleştirme sürecindeki İzmir Alsancak Limanı'nın durumuna ilişkin kurul üyelerini bilgilendirdi. 

Yeni imar planında emsal yapılaşmanın 1,25'ten 0,50'ye indiğine ve AVM projesinin iptal edildiğine dikkati çeken Öztürk, İzmir ile aynı tarihte ihaleye çıkarılan Mersin Limanı'nın bugün İzmir'in iki katı büyüklükte bir kapasiteye sahip olduğunu dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde hayata geçirilecek Büyük Körfez Projesi'nin de Alsancak Limanı'nın gelişimi açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Yusuf Öztürk, "İzmir ya karasallaşarak tarihten silinen Efes Limanı gibi ya da dünyayla bütünleşen Amsterdam Limanı gibi olacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise TCDD ile birlikte gerçekleştirecekleri Büyük Körfez Projesi kapsamındaki liman yolunun taranması için ÇED Raporu'nu beklediklerini ifade etti.

Kocaoğlu, sirkülasyon kanalı, çevre, liman yolunun taranması da kent ekonomisi ve limanın faaliyetleri açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, "ÇED raporunun hemen çıkıp taramanın yapılması lazım" diye konuştu.

Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi için 2016 yılının ikinci çeyreğine hedef konulduğunu hatırlatarak, "Körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan özelleştirme mümkün değil" dedi.

Devletin sonuçlandırmadığı bir tarama faaliyetini özel sektörün üstlenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Türkkanı, "Önce tarama faaliyetinin tamamlanması, sonra özelleştirmeye çıkılması daha doğru olacaktır" diye konuştu.

- Demirtaş: "Onay sürecinin tamamlanması bekliyoruz"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Büyük Körfez projesinin 2013'de başlayan ÇED sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekerek, "2015 sonu ya da 2016 başlarında onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Rehabilitasyon projesi Alsancak Limanı için çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Liman arazisindeki inşaat alanlarının yeni planlama ile bir hayli düştüğünü ve yoğunluğun son derece azaldığını sözlerine ekleyen Ekrem Demirtaş, artık karşı görüş oluşturmadan, bu planın kent adına onaylanması ve ihaleye çıkılması gerektiğini belirterek, ihale şartlarının katılımcıları teşvik edecek şekilde olmasının önemini vurguladı.

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.