İzmir

Dünya Madencilik Günü

21:16 04 Aralık 2015
Dünya Madencilik Günü

İzmir'in Buca ilçesinde hayatlarını kaybeden maden işçilerinin anısına yaptırılan madenci heykeli düzenlenen törenle açıldı. 

Buca Belediyesi'nce, Forbes Caddesi üzerinde yaptırılan heykelin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, maden sektörünün tarihi sürecinden bahsederek, ülkenin yararı için yeraltı kaynaklarını çıkarmak isteyen işçilerin bu uğurda hayatlarını kaybettiklerini söyledi. 

2002 ile 2015 yılları arasında madenlerde çalışan 500'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği aktaran Akkaya, bunların içerisinde en trajiğinin Soma ve Ermenek madenlerinde yaşandığını ifade etti. 

Akkaya, bundan sonraki süreçte bir daha maden kazalarının yaşanmamasını temenni ederek, "İnsanın değerini daha iyi anlayacak ve insanın ömrünü uzatacak, onu hayata tutunacak çalışma ortamının sağlanması konusunda çalışmalarımız devam edecek. Bugün 2002'den 2015'e kadar sadece 500 madenci iş kazaları sonucu şehit oldu, onlar katledildi diyoruz ama 2002'den 2015'e kadar diğer iş kollarına da baktığımız zaman tam 16 binden fazla işçi, iş cinayetleri sonrasında hayatlarını kaybetmiş oldu. İşte belki bu tür eserler bundan sonraki süreç bu tür cinayetlerin yaşanmamasına tedbirlerin alınmasına vesile olur" dedi. 

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü bir bayram ve ülkenin en önemli değeri olarak anmak yerine hüzünlü bir şekilde kutlandığını ifade etti. 

Maden işçileri sadece ücretlerden mağdur olmadığını her sabah eve dönme endişesi yaşadıklarını anlatan Priştina şunları kaydetti:

"Esas amacımız bu heykele her baktıkça, önünden her geçen 'çizmemi çıkartayım mı' devletimin ambulansının sedyesi kirlenmesin diyen güzel yüreği, 'benim oğlum yüzme bilmiyor, şimdi ne yapacak' diyen annenin göz yaşlarını unutmamak, bize bunu yaşatanlara bunu unutmadığımızı ve vicdanlarımıza asla bunun hesabını veremeyeceklerini hatırlatmak içindir bu heykel. Tüm hayatlarını karanlıkta geçirdiler umuyorum ışıklarda yatarlar."

Daha sonra, Heykeltıraş Eray Okkan tarafından yapılan ve Soma'daki madenlerden getirilen kömürlerin üzerinde 4 madencinin yer aldığı heykelin açılışı gerçekleştirildi. 

- Eskişehir'de konser düzenlendi

Eskişehir'de de Dünya Madenciler Günü dolayısıyla madenci türkülerinin yer aldığı konser düzenlendi, fotoğraf sergisi açıldı.

Odunpazarı Belediyesi tarafından Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde (YKSM) gerçekleştirilen etkinliğe, Eskişehir ve farklı illerde bulunan maden işçileri ve aileleri de katıldı.

Soma ve Ermenek'teki maden faciasında çekilen fotoğraflardan oluşan serginin açılışının ardından gerçekleştirilen konserde, "Madenci Ocağında", "Madenciden", "Madencinin Karısı", "Maden İşçileri", "Madenciye Ağıt", "Bu Memleket Bizim" türküleri seslendirildi. 

Programda ayrıca maden işçilerinin çalışma koşullarının anlatıldığı kısa tiyatro gösterileri de sunuldu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.