İzmir

Atık sudan ısıtma ve soğutma projesi

10:23 07 Aralık 2015
Atık sudan ısıtma ve soğutma projesi

Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerince, atık suların bina ile seraların ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılaması için proje yürütülüyor

Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerince yürütülen projeyle, bina ile seraların ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının atık sulardan karşılanabileceği belirtildi.

Yaşar Üniversitesi'den yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen "Atık Su ile Isıtma ve Soğutma Fırsatları" toplantısında gelişmiş ülkelerde atık suyun yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanıldığı vurgulandı. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, özellikle büyük kentlerde yoğun şekilde bulunan atık suların binaların ısıtılması ve soğutulması için ısı pompalarında enerji kaynağı olarak kullanılabildiğine dikkati çekti.

Toplantıda, Yaşar Üniversitesi  akademisyenleri ile Ege Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli "Atık Su Isı Pompası Araştırma Projesi" hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Mustafa Araz, dev borulardaki atık suların ısısı dışarıdaki hava değişiminden çok etkilenmediğini ifade etti.

Atık suların kışın dışarıdaki havadan daha sıcak, yazın ise dışarıdaki havadan daha soğuk olduğunu kaydeden Araz, "Projemizde de atık suları kullanıyoruz. Örneğin 10-12 derece sıcaklıktaki atık suyun ısısını ısı pompası adı verilen sıcaklık değiştirici özel bir cihaz yardımıyla alıyoruz. Daha sonra kullanacağımız amaca göre ısı ayarını değiştirici özel cihazlar aracılıyla ya yükseltiyoruz ya da düşürüyoruz. Isı pompası, düşük sıcaklıktaki bir ortamdan alınan ısıyı, yüksek sıcaklıktaki ortama verebilen bir makinedir. Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.