İzmir

"Altın adama" ödül verecekler

12:20 12 Aralık 2015
"Altın adama" ödül verecekler

EFSUN YILMAZ - İzmir'in Tire ilçesindeki tarihi bir hanın restorasyon işinde 60 lira yevmiyeyle çalışırken buldukları 18. ve 19. yüzyıla ait bin 16 altın ve gümüş sikkeyi yetkililere teslim eden işçi ile arkadaşlarına ilk ödülü hemşehrileri verecek. 

Kutu Han'ın restorasyon işini ihaleyle alan şirketin 50 yaşındaki işçisi Mehmet Yazar ve arkadaşları, altın paralarla dolu çömleğin koruma altına alınması sağlayarak Tire halkının gururu oldu. 

Günde 60 liraya çalışıp ekmeğini taştan çıkardığı halde "Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı?" ve "Benim kazandığım bana yetiyor" açıklamaları yaparak kamuoyunda "altın adam" olarak adlandırılan Mehmet Yazar ile diğer işçilere ödül kararı önce kendi memleketinden çıktı. 

Yaklaşık 60 ortağı olan handan çıkan define karşılığında kimin hak sahibi olacağına ilişkin tartışmalar sürerken tarihi 15. yüzyıla dayanan hanı ziyaret eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, restorasyon çalışmalarını, güvenlik önlemlerini denetledi ve işçileri tebrik etti. 

Tire'nin güzel haberlerle anılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Demirezer, "Arkadaşlarımız buldukları altınları hiç düşünmeden teslim ettiler, çok takdir edilecek bir durum ve düşünce. Yaptıkları açıklamalar da insanın yüreğine su serpen cinsten, milletin gözlerini yaşarttılar. Çalıştıkları firmanın yetkililerinin de onları ödüllendirmesini talep ediyoruz" dedi.

Tire ve Kutu Han'ın define haberlerinin ardından büyük ilgi çektiğini söyleyen Mehmet Demirezer, şantiye alanına girişin yasak olduğunu ancak vatandaşların kapıdan da olsa hanı görmek istediğini anlattı.

Tarihi han ve çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırdıklarına dikkati çeken Demirezer, şöyle konuştu:

"Şirket güvenliği ve emniyetimizin yetkilileri güvenliği sağlıyorlar. Şimdi önlemlerimiz daha sıkı. Burada yeni bir şey bulunmasından ziyade kaçak bir durum söz konusu olduğunda kaza yaşanabileceğinden de endişe ediyoruz. İnsanı yaşatan umuttur. Yeni bir defineyle ilgili umutlananlar vardır ama burası devletin kontrolü altında. Olumsuz düşünceler olmamasını arzu ediyoruz."

- Belediye meclisinden karar alınacak

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de han sahiplerinin işçilere öncelikle teşekkür borçlu olduğunu söyledi.

İlçenin zengin tarihi dokusu nedeniyle her dönem define avcılarının gözdesi olduğunu dile getiren Çiçek, "Altın tartışmaları burada öyle bir konu oldu ki define arayan kişi sayısı 3 ise şimdi 13 olmuştur. Tire tarihi bir yer, talan edilmemeli" dedi.

Sikkeleri bulan işçilerin günlük 50-60 liraya çalışan gariban ve dürüst insanlar olduğunu anlatan Tayfur Çiçek, "İşçiler altınları birer avuç paylaşsalar kimin haberi olurdu? 50-60 lira yevmiyeyle çalışan dürüst gariban insanlar, altınları getirip yetkililerinin önüne koymuşlar. Biz bir meclis kararı alıp o arkadaşlarımızı onurlandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Ödülün bir belge de olabileceğini, henüz bu konuda bir karar almadıklarını kaydeden Çiçek, herkes ve her kültürle barışık Tire halkıyla gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.