İzmir

Ege'nin en büyük hayvan pazarında "şap" etkisi

12:06 20 Aralık 2015
Ege'nin en büyük hayvan pazarında "şap" etkisi

AHMET BAYRAM - Türkiye'nin önde gelen pazarlarından Ödemiş Canlı Hayvan Pazarı'nda, şap hastalığının etkisiyle hayvan girişinde düşüş yaşandı. 

Son günlerde görülen şap hastalığı, Ege Bölgesi'nin en büyük hayvan pazarı olan, yıllık ortalama 150 bin baş hayvanın alım satımının yapıldığı Ödemiş Hayvan Pazarı'nı da olumsuz etkiledi. 

Ağırlıklı Ege Bölgesi'nden olmak üzere günde bin 500 civarında hayvanın girişinin yapıldığı pazara bu hafta giren hayvan sayısı bin 200'de kaldı. Pazarda "padok" adı verilen bölümlere yerleştiren hayvanlar, pazarlık işlemi sonrası alıcılara teslim edildi.

Etlik, sütlük ve damızlık türlerinde her yaştan büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sergilendiği pazarda büyük firmaların yanı sıra kendi ihtiyaçları için hayvan talep eden vatandaşlar da pazarlığa katıldı.

Pazarda fiyatların geçen haftaya göre bir miktar düştüğü, yıl sonuna doğru yükselme beklentisinin olduğu belirtildi.

- "Yıllık hayvan satışımız yaklaşık 150 bin baş"

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Ahmet Kocaağa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ödemiş Hayvan Pazarı'nın ülkenin her bölgesinden alıcıyı ağırladığı, et ve süt fiyatlarının belirlenmesi açısından da önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Ege'de hem et hem süt hayvanlarında gelişmiş bir sektörün bulunduğuna işaret eden Kocaağa, "Bölgeyi hayvancılıkta 'küçük Hollanda' olarak görüyoruz. Pazarda ve bölgede yıllık hayvan satışımız yaklaşık 150 bin baş. Büyük şehirlerin yanı sıra turizm merkezlerinin bulunduğu bir bölgeyi besliyoruz" dedi.

Son günlerde bazı bölgelerde şap hastalığının yeniden görülmeye başladığını hatırlatan Ahmet Kocaağa, hastalık nedeniyle pazara katılımın düştüğüne dikkati çekti. 

Türkiye'deki birçok hayvan pazarının şap virüsü nedeniyle kapatıldığını dile getiren Kocaağa, "Hastalığa önlem olarak pazarımızın önümüzdeki hafta kapanması için igili makamlara başvurumuzu yaptık. Bu süreçte hayvanların aşılanması işlemine ağırlık vermek istiyoruz. Hayvanlar, besi damlarından bir süre önlem olarak çıkarılmayacak. Daha sonra pazar durum normale döndükten devam edilecek" diye konuştu.

Kocaağa, Ödemiş bölgesinde şap hastalığına henüz rastlanmadığını, çalışmaların tedbir amaçlı olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.