İzmir

İzmir, rüzgar yatırımında merkez oldu

11:22 31 Aralık 2015
İzmir, rüzgar yatırımında merkez oldu

AHMET BAYRAM - Rüzgar enerjisinde santral yatırımlarının katlanarak arttığı Türkiye, küresel türbin kanadı üreticilerinin yatırımlarını da çekmeye başladı. ABD merkezli TPI Kompozit, İzmir'deki tesislerini büyüterek Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya pazarları için merkez olarak yapılandırma kararı aldı.

AA muhabirine açıklama yapan TPI Türkiye Genel Müdürü Şenol Bircan, ABD'nin yanı sıra Çin ve Meksika'da yatırımları bulunan grubun 2010 yılında İzmir'de rüzgar pervanesi kanadı üretimi üretmek üzere tesis kurduğunu belirtti.

Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin yüksek olduğunu, bu alanda yatırım hızını en fazla artıran ülkelerden birisi olarak öne çıktığını dile getiren Bircan, İzmir'in de hem rüzgar potansiyeli hem de büyük pazarlara yakınlığıyla yatırım açısından cazip konumda olduğunu dile getirdi.

Grubun uygun maliyet ve nakliye koşullarıyla üretim yapabilmesi ve nitelikli iş gücü nedeniyle İzmir'e büyük önem verdiğini, Sasalı'daki ilk tesislerinin ardından Aliağa'da ikinci tesislerinin temelini attıklarını, üçüncüsü için de planlama çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bircan, şöyle konuştu:

"Yatırım ilk yapıldığı dönemde Fas gibi bir alternatif vardı. Ancak, İzmir'de yatırım yaptıktan sonra buranın potansiyelinin çok daha yüksek olduğu görüldü. İkinci fabrika yatırımı devam ediyor ancak bunun da yeterli olmayacağı görülüyor. Üçüncü tesisin de kısa sürede devreye alınacağını düşünüyoruz. Şu anda bin 300 kişinin çalıştığı tesiste yılda bin 200 kanat üretiyoruz. İkinci tesisin açılmasıyla yeni yılın ilk yarısında 800 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Bunun önemli kısmını AB pazarına gönderiyoruz. Üst düzey yöneticilerimizle görüştük ve anlaştık. Gelecek süreçte burada büyüyeceğiz. İzmir, Avrupa pazarının idari merkezi olarak planlıyoruz." 

- Savunma sektörüne de girecek

Kompozit ürünlerin otomotiv ve savunma sektörlerinde de yoğun kullanıldığını, gelecek dönemde bu projelere odaklanacaklarına da dikkat çekti.

Otomotiv için çalıştıkları bazı ürünleri çıkarmak üzere olduklarını kaydeden Bircan, Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de ilk amacımız Ar-Ge merkezini kurmak, bunun ilk adımlarını attık. Kanatların yanında otomotive de kompozit üretmek istiyoruz. Otomotivde uzun yıllar çalıştım. Sektörün kompozit malzeme talebini biliyorum. Ayrıca savunma sanayisinde faaliyet gösteren firmalarla da görüşmelerimiz var. Tank ve cip gibi araçlara malzeme üretimi konusunda çalışmalarımız olacak."

AA muhabirinin Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerinden derlediği bilgiye göre Türkiye'nin 2015'nin ikinci çeyreği itibariyle 4,1 megavatlık kurulu Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) gücünün yüzde 38'inin bulunduğu, dağların denize uzanış yönüyle güçlü rüzgar kanallarına sahip olan Ege Bölgesi'nde, dünyanın önemli kanat üreticilerini yatırım yapmaya başladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.