İzmir

Naylon çadırlarda yaşam mücadelesi

10:56 20 Ocak 2016 1 Yorum Var
Naylon çadırlarda yaşam mücadelesi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları İzmir’in Torbalı ilçesinde dağlık araziye kurdukları çadırlarda kalan Suriyeliler, dondurucu soğuklarda elektrik, su ve sağlık koşullarından yoksun şekilde hayata tutunmaya çalışıyor.

Torbalı ile Bayındır ilçeleri arasındaki boş arazilerde naylon çadırlarda yaşayan çoğu çocuk 500'e yakın Suriyeli sığınmacı, geceleri sıfır derecenin altına düşen soğuk hava, olumsuz çevre koşulları ve hastalıklarla mücadele ediyor.

Ahşap direkler, toprak ve taş parçalarıyla güçlendirilen çadırlarda elektrik, su olmadan yaşayan sığınmacılar, yiyecek, içecek, ilaç ve tedavi imkanı bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Suriyeliler, bazı hayırseverler ile sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla hayata tutunuyor.

Suriyeli erkekler, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için düşük maliyetlerle tarlalarda çalışıyor. Kadınların çalışmadığı bölgede, birçoğu aşı olmayan çocuklar, ayakkabısız ve montsuz dolaşıyor.

Bazı sivil toplum örgütlerinin sağlık taramaları yaptığını ancak hastalıklara müdehale imkanı bulunamadığını anlatan sığınmacılar, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarla kendi imkanlarıyla mücadele ediyor.

Sığınmacılar, karanlık çöktüğünde çöp ve çevrede buldukları tahta ve odun parçalarıyla tutuşturdukları sobaların etrafında kümelenerek ısınıyor.

- "Havalar çok soğuk, ısınmak istiyoruz"

İbrahim İslemen Abdulaziz el-Hıdır, eşi Şemse, 2 ve 3 yaşlarındaki çocukları Betül ve Zeynep ile Haseki şehrinden geldiklerini söyledi.

Çocuklarının geleceği için ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Hıdır, çoğu zaman işsiz olduğunu dile getirdi.

Hıdır, un, çay ve şeker gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamakta dahi güçlük çektiklerini, gelen yardımların yetersiz olduğunu kaydetti.

Suriye'de savaş ve ölüm olduğunu anlatan Hıdır, "Çok insan öldü. DAEŞ ve PYD savaşıyor, bizler ölüyoruz" dedi.

Çok zor durumda bulunduklarını ifade eden Hıdır, "Çocuklarımın güvenli şekilde büyümesini istiyorum. Üzerimize bombalar yağdığı için kaçtık ve buraya geldik. Havalar çok soğuk, ısınmak istiyoruz ama imkanlarımız yok. Sıkıntılarımız saymakla bitmez. Nasıl dayanacağız, kışı nasıl geçireceğiz bilmiyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • ghjgşlh 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcın ola kardeşim.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.