İzmir

Göçmenleri donmaktan helikopterle kurtardılar

11:08 25 Ocak 2016
Göçmenleri donmaktan helikopterle kurtardılar

RAMAZAN ERCAN - Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı personeli, Yunan adalarına geçmek isterken bindikleri lastik botun su alması üzerine Çeşme açıklarında bir adaya çıkan 46 Afgan ve Suriyeli göçmeni, soğuk havada gece yapılan helikopterli operasyonla donmaktan kurtardı. Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle Sahil Güvenlik botunun yanaşamadığı adaya inen helikopter, donma tehlikesi geçiren bebek ve çocukların da aralarında bulunduğu göçmenleri yaşama bağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, geçen ay, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan 9'u kadın, 11'i bebek ve çocuk 46 göçmeni taşıyan lastik şişme bot, Çeşme açıklarında dalgaların yükselmesi nedeniyle su almaya başladı.

Boğulma tehlikesi geçiren göçmenler, Boğaz Adası'na çıkmayı başardı. Alo 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı'nı arayan göçmenler, adada mahsur kaldıklarını bildirerek, yardım istedi.

Hava durumunun olumsuzluğu nedeniyle Sahil Güvenlik botunun yanaşamaması üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Hava Komutanlığına bağlı arama kurtarma helikopteri yönlendirildi.

Donma tehlikesi geçiren bebek ve çocukların da aralarında bulunduğu göçmenler, adaya inen helikopterle gruplar halinde kurtarıldı.

- Operasyon 3 saat sürdü

Pilot Binbaşı İsmail Yağcılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akşam aldıkları ihbar üzerine hazırlanarak bölgeye gittiklerini, gece şartlarında ve soğuk havada göçmenlerin kurtarılması için çalıştıklarını belirtti.

Zor şartlara rağmen Boğaz Adası'na inerek göçmenleri gruplar halinde tahliye ettiklerini ifade eden Yağcılar, "46 göçmeni adadan yaklaşık 3 saatte sağ salim tahliye ettik. Göçmenleri Çeşme'de bulunan Sahil Güvenlik unsurlarına teslim ettik. Helikopterle bir uçuş görevinde 46 kişinin tahliye edilmesi bizim için bir rekor" dedi.

- Donmak üzereydiler

Uçuş Operatörü Başçavuş Uğur Kurt ise adada gruplar halinde ateş yakan göçmenlerin kendilerini gördüklerinde el sallamaya başladığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Adaya iniş yaptık. Çocuk ve kadınlar çok üşümüş ve kötü durumdaydılar. Önce onları tahliye ettik. İlk seferde bir grubu götürdüğümüzde sahildeki ekiplerimizden aldığımız battaniye, su ve gıda malzemeleriyle diğer göçmenlere takviyede bulunduk. Bu takviyelerle harekat süresince adadaki göçmenlerin donmalarını, soğuktan zarar görmelerini engelledik. Göçmenler can havliyle bir an önce kurtulmak istedikleri için hepsi birden helikoptere hareketlendiler. Hepsini sırayla alacağımızı söyleyip sakinleştirdik ve hepsini tahliye ettik. Onları kurtardığımızda gözlerinde gördüğümüz mutluluk, bütün yorgunluğumuzu aldı götürdü."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.