İzmir

Sabancı suikasti faili Akkol'un yakalanmasının perde arkası

16:20 03 Şubat 2016
Sabancı suikasti faili Akkol'un yakalanmasının perde arkası

MUSTAFA YILDIRIM - Sabancı suikasti faili ve terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman'ın, Aydın'ın Söke ilçesinde yakalanmasına ilişkin operasyonun perde arkası ortaya çıktı.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, terör örgütü DHKP-C'nin tehditlerinin artması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığınca alınan tedbirler üst seviyeye çıkarılırken, özellikle örgüt üyelerinin yurt dışından Türkiye'ye kaçak yollarla girilme ihtimali üzerine kıyı bölgelerinde de önlemler artırıldı.

Örgütün gelir getirici faaliyetleri kapsamında insan kaçakçılığı yaptığını belirleyen emniyet birimleri, yurt dışından Türkiye'ye eylem yapmak için gelebilecek terör örgütü mensuplarının fotoğraflarını ilgili birimlere dağıttı.

- Adım adım takip edildiler

Terör örgütü DHKP-C üyesi iki kişinin yasa dışı yollardan tekneyle Türkiye'ye giriş yaptığının belirlenmesi üzerine bu şüpheliler takibe alındı.

Söke otobüs terminalinde karı kocaymış gibi hareket eden çiftin gizlice çekilen fotoğrafı, ilgili birimlere gönderilerek eşleştirme yapıldı ve bu kişilerin terör örgütü üyesi olup olmadığı sorgulandı.

Kısa süre içerisinde şüphelilerin terör örgütü DHKP-C üyesi olduğunu belirleyen polis, İsmail Akkol'un (47) elinin "belinde", Fadik Adıyaman'ın (48) ise "elinin çantasının üzerinde" olduğunu gözlemleyerek bu kişilerin yanında silah olduğu ve çatışmaya girebilecekleri ihtimaline karşı operasyon için uygun zamanı bekledi.

- Gitar çantası ve koli bagaja konulunca operasyon başladı

Eskişehir'e gitmek üzere uydurma isimlerle bilet alan terör örgütü mensuplarının yanlarındaki gitar çantası ile bir koliyi otobüs bagajına vermesinin ardından ekipler operasyon için düğmeye bastı.

Şüphelilerin yanına yaklaşan sivil polisler, İsmail Akkol ile Fadik Adıyaman'ı silahlarına ulaşamadan etkisiz hale getirdi.

- Üzerlerinde el bombası ve tabancı bulundu

Akkol'un belinde bir tabanca, Adıyaman'ın çantasında ise otomatik tabanca ile 3 el bombası bulundu.

Terör örgütü mensuplarının üzerinde yaklaşık 10 bin liraya yakın döviz ve Türk lirası ile eylem sonrasında tanınmamak için giyecekleri yedek kıyafetler ele geçirildi.

Adıyaman'ın çantasında kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar bulundu.

Kimliklerini deşifre etmeyen terör örgütü mensuplarından Akkol daha sonra kendisinin İsmail Akkol olduğunu söyledi.

- Sabancı suikastından sonra ilk kez Türkiye'ye geldi

İfade vermeyen terör örgütü mensuplarından Akkol'un 20 yıl önce işlenen Sabancı suikastından sonra yurt dışına çıktığı ve bir daha Türkiye'ye dönmediği, 15 yıl Yunanistan'da kaldıktan sonra sansasyonel bir eylem için Türkiye'ye giriş yaptığı belirlendi.

Akkol'un örgütün yurt dışında gelir getirici ticari faaliyetlerini organize ettiği kaydedildi.

Fadik Adıyaman'ın ise İstanbul Küçükarmutlu da terör örgütü DHKP-C eylemlerinde etkin görev aldığı, birçok defa da gözaltına alındığı tespit edildi.

- Feda eylemi yapacaklarmış

Terör örgütü mensuplarının yanlarında çıkan mühimmatın çokluğu ve silahların niteliğine bakılarak sansasyonel bir eylem hazırlığı içerisinde oldukları değerlendirilirken hedefin şahıstan ziyade bir bina ya da aracın olacağı ihtimali üzerinde duruluyor.

Güvenlik güçleri, Akkol ile Adıyaman'ın Eskişehir'den Ankara ya da İstanbul'a hızlı trenle geçip bu kentlerde ses getirecek eylem yapma hazırlığında olduklarını değerlendiriyor.

- Terör örgütü DHKP-C "tıkandı"

Son dönemde yapılan operasyonlarla büyük darbe alan terör örgütü DHKP-C, örgütün önemli iki isminin eylem yapamadan yakalanmasıyla adeta çöktü.

Eylem yapacak nitelikte eleman bulmakta zorlanan örgütün sansasyonel bir eylem için bu iki terör örgütü mensubunu yurt dışından getirmesi DHKP-C'nin "tıkandığı" şeklinde yorumlandı.

- Eylem tarzında benzerlik

Bu arada, Yunanistan'dan yasa dışı yollardan Türkiye'ye geçen örgüt üyelerinin yaptığı eylemlerde benzerlikler dikkati çekti.

Yunanistan'dan yasa dışı giriş yaparak 2013 yılında Adalet Bakanlığı, AK Parti Genel Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü Ek Hizmet Binası ve polisevine gerçekleştirilen bombalı, roketli ve silahlı saldırı gerçekleştiren terör örgütü DHKP-C üyelerinin mühimmatlarla Yunanistan'dan Türkiye'ye giriş yaptıkları, ayrıca bu mühimmatları müzik aleti çantası içerisinde getirdikleri belirlenirken, Akkol ile Adıyaman'ın da mühimmatlarının yurt dışından ve gitar çantasında getirilmesi aynı tarz bir eylemi işaret etti.

Edirne'den 2013 yılında giriş yapan terör örgütü mensupları nedeniyle o tarihten sonra yoğunlaştırılan güvenlik önlemlerinin, örgüt üyelerini Türkiye'ye girişte deniz yolunu kullanmalarına yönelttiği ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.