İzmir

Ege Denizi'nde yasa dışı geçiş operasyonları

14:19 08 Şubat 2016
Ege Denizi'nde yasa dışı geçiş operasyonları

İzmir'in Dikili ilçesindeki 3 koyda düzenlenen operasyonlarda yasa dışı geçiş yapmak isteyen yaklaşık 700 sığınmacı yakalandı, geçişleri organize ettikleri öne sürülen 15 kişi gözaltına alındı.Dikili İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçenin Bademli Mahallesi'nde bulunan Pissa Plajı, Bahçeli Koyu ile Çandarlı Mahallesi'ndeki Hayıtlı Koyu yakınlarında çok sayıda sığınmacının botlarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na yasa dışı geçiş hazırlığında olduğu ihbarı üzerine çalışma başlattı. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, düzenlenen operasyonlarda, Pissa Plajı'nda yaklaşık 500, Bahçeli Koyu'nda 52, Hayıtlı Koyu'nda ise 3 bota binmiş yaklaşık 150 kişiyi kıyıdan uzaklaşmadan yakaladı. Ekipler, çoğunluğu Suriye, Afganistan, Irak uyruklu olan sığınmacı ve kaçak göçmenlerin geçişini organize ettiği öne sürülen 15 şüpheliyi gözaltına alındı.

Operasyonda 10 bot ile çok sayıda can yeleği, lastik botların şişirilmesi için kullanılan pompa ele geçirildi.

Üzerlerinde can yelekleri ve kişisel koruyucu malzemeler bulunduğu görülen sığınmacılar arasında çok sayıda çocuk, hamile kadın ile engellinin de olması dikkati çekti.

Jandarma ekipleri, sığınmacı ve göçmenlere giysi, bebek bezi, havlu, ıslak mendil, temizlik malzemesinin yanı sıra süt verdi.

Otobüslere bindirilen yabancı uyruklular, işlemleri için Dikili Spor Salonu'na götürüldü.

Bu arada Yunanistan adalarına geçmek amacıyla Dikili sahillerinde çok sayıda göçmenin olduğu ihbarı üzerine takviye jandarma ekibi bölgeye sevk edildi.

- "Rusya'nın saldırılarından kaçtık"

Yakalanan sığınmacılardan Muhammed Hüseyin Aşiret Aslan, AA muhabirine, Halep'ten Türkiye'ye geldiğini, ülkesinde üniversite bitirdiğini ve mimar olduğunu söyledi.
Halep'te durumun her geçen gün kötüye gittiğini anlatan Aslan, tek çıkış yolunu daha iyi imkanlara kavuşmayı hayal ettikleri Avrupa ülkelerine geçmekte gördüklerini ifade etti.

Rusya'nın saldırısından sonra göçün arttığını söyleyen Aslan, şunları aktardı:

"Rusya'nın saldırıları arttı. Oradaki insanlar her gün bombaların altından kaçıyor. Neredeyse bu bölgelerde yaşayan kimse kalmadı. Ben mesleğimi yapma imkanı bulamıyorum, belki Avrupa ülkelerine geçersem orada iş bulurum diye düşünüyorum. Ben savaşta ailemden 18 kişiyi kaybettim. Orada bombaların altında ölmektense burada balıklar bizi yesin bizim için daha iyi."

- "Tepemizde uçaklar var ve bomba yağdırıyorlar"

Lina Abdülkerim isimli kadın ise denizden geçişin tehlikeli olduğunu bildiğini ancak çaresiz kaldıkları için bu yolu denediklerini belirtti. Savaşta 21 yakınını kaybettiğini söyleyen Lina Abdulkerim, "Rusya ve Beşşar Esed güçleri kentlerimizi her gün bombalıyor. Kimseye göz açtırmıyorlar. Gece gündüz tepemizde uçaklar var ve bomba yağdırıyorlar. Avrupa ülkelerine geçen göçmenlere ev verildiğini ve maaş bağlandığını duyduk. Bu nedenle Avrupa ülkelerine gitmek için mücadele ediyoruz. Yolculuğumuz çok tehlikeli ama şehadet getirerek botlara biniyoruz. Savaşta ölmektense denizde ölmeyi tercih ediyoruz. Bu savaş sona ermezse göç hareketleri de son bulmayacak" şeklinde konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.