İzmir

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek İzmir'de

15:38 09 Şubat 2016
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek İzmir'de

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Suriyeli sığınmacılar konusunda işbirliğinin önemli olduğunu belirterek yaklaşık 400 bin avro maddi yardımda bulunacaklarını söyledi.

Bakan Zaoralek ve beraberindeki heyet İzmir Ticaret Odasını (İZTO) ziyaret etti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, ekonomik ilişkiler ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin konuların ele alındığı ziyarette Zaoralek, sığınmacı sorunlarının çözümü konusunda işbirliğinin önemine değindi.

İzmir ve çevresindeki Suriyeli sığınmacıların durumunu incelemek istediğini belirten Zaoralek "Mülteci konusunda karşılıklı yakın işbirliği ile bu sorunu en iyi yolla çözüme ulaştırabiliriz. Çek Cumhuriyeti olarak 400 bin avro maddi yardımda bulunma kararı aldık. Maddi yardım dışında diğer katkılar için girişimde bulunmak istiyoruz" dedi.

- "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz"

Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğini desteklediklerine dikkati çeken Zaoralek, "Ülkemizdeki siyasi partiler arasında da bu konuda uzlaşı var. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda partneriniz olduğumu söylemek isterim" ifadesini kullandı.

AB ülkelerine seyahat konusundaki sıkıntıları bildiğine belirten Zaoralek, "Bu konuda koşulları kolaylaştırmak istiyoruz. 6 ay içerisinde düzeltmek istiyoruz. Biz Çek Cumhuriyeti olarak bu konuda size her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Size söz verebilirim" diye konuştu.

İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak ise sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye’nin büyük görev üstlendiğini vurguladı. İzmir’de 200 binin üzerinde Suriyeli yaşadığını aktaran Akdurak, şunları kaydetti:

"Nüfusumuzun yüzde 4’ü kadar Suriyeliyi ağırlıyoruz. Geçen haftaki bombardımandan sonra 600 bin kişinin geleceği konuşuluyor. Bunların bize direk olarak yansımaları var. Gelen insanlar her şeyini bırakmış insanlar ve dolayısıyla gıdadan giyime, eğitimden sağlığa büyük ihtiyaçları var. Bu insanların yarın öbür gün topluma yansımaları nasıl olacak. İşe ihtiyaçları var. Bunu Türkiye tek başına nasıl kaldıracak. Biz iş adamları olarak bu sorunun AB ile beraber çözümlenmesi konusunda bakanlarımızla aynı düşüncedeyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.