İzmir

Göçmenlere "imece" usulü insani yardım

11:29 11 Şubat 2016
Göçmenlere "imece" usulü insani yardım

RAMAZAN ERCAN - Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçen göçmenlere yönelik bazı ülkelerin sertleşen politikalarına rağmen Türkiye'de sığınmacılar için bir yandan devletin, bir yandan da sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin fedakarlık ve destekleri dünyaya insanlık dersi veriyor.

Bu insanlık derslerinden biri de İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşanıyor. Aralarında öğrenci, ev hanımı, emekli, esnaf ve diğer vatandaşların bulunduğu İzmirli bir grup gönüllü, Avrupa'ya umuda yolculuğa çıkan kötü koşullar altındaki göçmenlere "imece" usulü yardım eli uzatıyor.

Göçmenlere evini açan, sağlık sorunlarını gideren, temel insani ihtiyaçlarını karşılayan gönüllüler, şimdiye kadar yaklaşık 40 bin göçmene el uzatmanın mutluluğunu yaşıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören bir grup öğrencinin 3 yıl önce çevrenin korunması, muhtaç ve hayvanlara yardım amacıyla kurduğu "Çeşme İmece İnisiyatifi", faaliyetlerini zor koşullarda yaşayan ve Avrupa'ya geçmek için Çeşme'ye gelen sığınmacılar üzerine yoğunlaştırdı.

Çeşme'de vatandaşların da destek verdiği oluşum, giderek büyüdü ve gönüllülerden oluşan küçük bir yardım ordusu haline geldi.

Ev hanımı, emekli, esnaf ve öğrenci birçok kişi ellerinden geldiğince göçmenlerin ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Kimi gönüllüler göçmenlere evini açıyor, kimisi sağlık sorunları olanları hastaneye götürüyor, kimisi de gıda ve diğer insani ihtiyaçlarını karşılıyor.

- Her gün 500 göçmenin ihtiyacı karşılanıyor

Her gün ilçede çeşitli pansiyon ve otellerde kalan göçmenlerin ihtiyaçlarını tespit eden Çeşme İmece İnisiyatifi üyeleri, bunları "imece" usulü karşılayarak yardım ellerini zorda kalanlara uzatıyor.

İzmir'deki gönüllülerce Çeşme'ye gönderilen gıda, giyecek ve diğer insani yardım malzemelerini de alarak yaklaşık 500 göçmene dağıtan inisiyatif üyeleri, Türk insanının zorda kalanlara yaptığı fedakarlığı dünyaya bir kez daha gösteriyor.

- "İmece genlerimizde var"

Çeşme İmece İnisiyatifi gönüllülerinden Ali Güray Yalvaçlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce kurdukları oluşumla insanlara, hayvanlara, çevreye faydalı olmaya çalıştıklarını, eylül 2015'den itibaren ise bölgedeki göçmen sorununa kayıtsız kalmayarak yardım eli uzattıklarını anlattı.

Gönüllülerin gönderdiği çeşitli malzemelerin ilçede kiralanan bir depoda toplandığını belirten Yalvaçlı, göçmenlerin çocuk bezinden mamaya, sütten gıda malzemesi ve kıyafete kadar çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Göçmenlere faydalı olmak için gayret gösterdiklerini ifade eden Yalvaçlı, "İmece bizim eski bir geleneğimizdir. Ortak bir sorun karşısında beraber hareket edebilme yetisidir. Bu bizim genlerimizde var. Bunu tekrar canlandırmaya çalışıyoruz" dedi.

- 40 bin göçmene el uzatıldı

Yardımda bulundukları göçmenlerle aralarında duygusal bağ oluştuğunu vurgulayan Yalvaçlı, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla yaklaşık 40 bin göçmene değdik. Burada sadece "ekmeği, sütü al git" olayı yaşanmıyor. Duygusal bağ da kuruluyor. O çocuklarla oynuyoruz, onlarla arkadaş oluyoruz. Bazen trajik hadiselerle de karşılaşıyoruz. Bir gün önce süt verdiğimiz, beraber oynadığımız, sırtımızda gezdirdiğimiz çocukların ertesi gün cenazeleriyle morglarda, sahillerde karşılaştık. Bunların etkisinden kolay kolay kurtulamayız. Göçmenlerin dramının bir an önce sonlanmasını istiyoruz. Bunun da Ortadoğu'daki savaşların bitmesiyle mümkün olabileceğini biliyoruz. İnsanlar ölümü göze alarak evlatları için daha güvenli gelecek istiyorlar ve bu tehlikeli yolculuğa çıkıyorlar. Ölümden korkmayan insan hiçbir şeyden korkmaz. Dileğimiz bir an önce savaşların sona ermesi."

Yalvaçlı, nakdi yardım kabul etmediklerini, göçmenlere temel insani yardım malzemesi göndermek isteyenlerin Çeşme İmece İnisiyatifi'nin sosyal medya hesabı üzerinden iletişime geçebileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.