İzmir

HDP'nin İzmir mitingiyle ilgili açılan dava

12:25 29 Şubat 2016
HDP'nin İzmir mitingiyle ilgili açılan dava

İzmir'de, Yunanistan'ın Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) yöneticisinin mitingde konuşma yapacağı önceden mülki amire bildirilmediği gerekçesiyle HDP il yöneticileri hakkında açılan davaya devam edildi.

İzmir 22. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, il yöneticileri ve avukatlar katıldı.

Sanık avukatları Arif Ali Cangı ve Eylem Yıldız, bir yabancı konuğun siyasi partinin düzenlediği açık hava toplantısında konuşması ve halkı selamlamasının sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunarak, davanın reddini talep etti.

Hakim Abdulkadir Certel, sanık avukatlarının "anayasaya aykırılık iddiasını ciddi görmediğinden" talebin reddine karar verdi.

Sanık Cavit Uğur, tertip komitesi olarak toplantı için il emniyet müdürlüğüne başvurduklarını, istenen belgeleri emniyete ibraz ettiklerini belirterek, SYRIZA'dan da bir konuk göndermelerini istediklerini ancak son güne kadar kimin geleceği konusunda bir isim verilmediğini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dahi gelebileceğinin söylendiğini anlatan Uğur, birkaç defa kolluk güçleriyle bu toplantının nasıl yapılacağı konusunda görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatta mitingden bir gün önce de emniyet amirleriyle görüştüklerini, amirlerin kendilerine herhangi bir uyarıda bulunmadıklarını kaydetti.

Mitingde SYRIZA Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous'un Yunanca bir konuşma yaptığını, konuşmanın tercüman aracılığıyla Türkçe'ye çevrildiğini, iki ülke arasındaki dostluk ve barıştan söz eden bir konuşma olduğunu, emniyette konuşma kayıtlarının bulunduğunu aktaran Uğur, mitingi bir hükümet komiserinin de izlediğini, komiserin yabancı konuğun konuşmasına ilişkin anons yapıldığında herhangi bir uyarıda bulunmadığını ifade etti.

Uğur, hakimin "ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemediğini" sorması üzerine Uğur, istemediğini söyledi.

Diğer sanıklar da benzer yönde savunma yaparak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemediklerini belirtti.

Hakim, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

SYRIZA Merkez Komite Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous, HDP'nin davetlisi olarak 23 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenen mitinge katılmış, HDP'nin il yöneticileri hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı hareket edildiği" gerekçesiyle dava açılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.