İzmir

Ege'de 63 kaçak göçmenin hayatını kaybetmesi

19:35 14 Mart 2016
Ege'de 63 kaçak göçmenin hayatını kaybetmesi

İzmir'in Menderes ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili davada 20 yıl ve 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan iki sanık, Yargıtay tarafından kararın bozulması üzerine yeniden başlanan yargılamada, bozma gerekçesine dayanılarak bin 350'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, daha önce verilen 20 yıl ve 12 yıl 6 ay hapis cezalarına ilişkin sanıklar aleyhinde temyiz başvurusu yapılmadığına dikkati çekerek, "kazanılmış birer hak" olduğu gerekçesiyle sanıklara eski cezaların verilmesini kararlaştırdı.

Olayla ilgili dava, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin 2 sanık hakkında verilen 20 yıl ve 12 yıl 6 ay hapis cezalarının "Olası kasıt ile adam öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs suçlarının üst sınırından verilmesi gerektiği" gerekçesiyle bozulması üzerine, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

Duruşmada tutuklu sanık Mustafa Mucuk ve avukatlar hazır bulunurken, sanık Burhan Yıldız ise Salihli F Tipi Cezaevinden SEGBİS sistemiyle katıldı.

Sanık Yılmaz, eski savunmasını tekrar ettiğini belirterek, "Ben tutuklu bulunduğum ceza infaz kurumunda kalmak istemiyorum, burada can güvenliğim yok. Duruşmaya fizik olarak katılmak istiyorum, benim mahkemeye daha çok söyleyeceğim var" dedi.

Sanık Mucuk da eski savunmalarını tekrar ettiğini söyleyerek tahliyesini talep etti.

Sanıkların avukatları da tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti Yargıtay'ın bozma gerekçesine dayanarak her iki sanık için, 36 çocuğun her biri için 25'er yıl, 27 yetişkinin her biri için de 16 yıl 8'er ay olmak üzere toplamda bin 350'şer yıl hapis cezası verdi.

Bir önceki karara ilişkin sanıklar aleyhinde temyiz isteminde bulunulmadığına dikkati çeken mahkeme heyeti, CMUK 326. maddesi gereğince önceki cezaların "kazanılmış birer hak" olduğunu belirtti ve eski kararını yineleyerek toplamda Burhan Yılmaz'ın 20 yıl, Mustafa Mucuk'un 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldığını açıkladı.


- Olay ve dava süreci
İzmir'in Menderes ilçesinde 6 Eylül 2012 tarihinde Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi kurtarılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, tekne kaptanı Yılmaz için 36'sı ağırlaştırılmış 64 müebbet, yardımcısı Mustafa Mucuk için 36'sı ağırlaştırılmış 63 müebbet, 4 kişi için ise "göçmen kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 12 ile 18 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Davanın ilk duruşmasında kaptan Yılmaz ile ve Mucuk dışındaki 3'ü Suriye uyruklu 4 sanık tahliye edilmişti.

Mahkeme heyeti 17 Şubat 2014 tarihindeki karar duruşmasında kaptan Burhan Yılmaz’a "Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 15 yıl, "Göçmen kaçakçılığından" 5 yıl olmak üzere toplam 20 yıl, Mustafa Mucuk’a da "Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 7 yıl 6 ay, "Göçmen kaçakçılığından" 5 yıl olmak üzere toplam 12 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.Diğer sanıklardan Hacı Çoban’a "Göçmen kaçakçılığından" 5 yıl, Sezar İbrahim ve Milat Korkis’e ise "Yalan beyanda bulunmaktan" 2 ay 15'er gün hapis cezası verilmiş, bu cezalar "hükmün açıklanması geri" bırakılmış, sanık Mohammet Mardini"nin ise beraatine karar verilmişti. Tüm sanıklar, haklarındaki "Suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçundan ise beraat etmişti.
Ceza alan sanıklar ve avukatları kararı temyiz etmesi üzerine, dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanıklar için "göçmen kaçakçılığı" suçundan verilen cezaları onarken Mustafa Mucuk ve Burhan Yıldız hakkındaki kararı, "Olası kasıt ile adam öldürme" ve "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini belirterek bozmuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.