İzmir

621 yıllık "kurra" geleneğini yaşatıyorlar

11:08 24 Mart 2016
621 yıllık "kurra" geleneğini yaşatıyorlar

HALİL ŞAHİN - Anadolu'da 1395'de başlayan ve Kuran-ı Kerim'in tamamını ezberleyen, ondaki kıraatlara vakıf olan "kurra" yetiştirme geleneği, aşere takrib kurslarıyla devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığınca İzmir Müftülüğü bünyesinde ilk kez, Konak ilçesindeki Salepçioğlu Camisi'nde aşere takrib kursu açıldı.

İzmir Müftüsü Ramazan Muslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada aşere ve takribin, Hazreti Peygamberden Kuran'ın okunuşunu alan 10 kıraat imamının ravileriyle birlikte öğretilmesi olduğunu belirtti.

Kursta "Kuran Meali" dersi veren Muslu, kurra eğitiminin 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı'ya davet edilen İmam Cezeri'nin Bursa'daki eğitimiyle başladığını dile getirdi.

Aşere takribin, Kuran tilavetinde en üst seviyede okuyuş tarzlarını ihtiva etmesi bakımından kültürel ve gelenekler açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Muslu, "Uzun süredir İstanbul ve değişik illerde uygulanan bu tedris, bu usul ilk defa İzmir'de resmi olarak başladı. İl Müftülüğündeki kurs, 3 yıllık süreyi içeriyor. 11 kursiyerimizin katıldığı kurs, 4'ü aşere, 6'sı takrib olmak üzere 10 eğitim döneminden oluşuyor" diye konuştu.

Türkiye'de dini alanda ilahiyat fakültesi dışında verilen en üst eğitim olan kursun İzmir'de de düzenlenmesinin önemli olduğunu belirten Muslu, kursa kent genelinden 50 imam ve müezzin kayyımın başvurduğunu, sınavla 11 hafızın seçildiğini kaydetti.

Muslu, şöyle devam etti:

"Kursiyerler, kursu bitirdikleri zaman bu alanda rehber öğretici olabilecekler, bu ilmi sonraki nesillere aktarmada önemli bir misyon üstlenecekler, geleneği yaşatmış olacaklar. Personelimizin Kuran-ı Kerim'i okuma ve anlamada daha nitelikli hale gelmesinde bu kursların önemli rolü var. Bir yandan da Arapçalarını geliştiriyorlar, ayetlerin anlamlarını da öğrenme yolunda çaba sarf ediyorlar. Ayetlerin anlamlarını da bilerek okuyacaklar."

-"Sevinç ve gururla geliyoruz"

Kursa katılan Bornova Merkez Camii Müezzini Hasan Küçük, kursun ihtisas seviyesinde olduğunu belirterek, bu nedenle yoğun talep gördüğünü söyledi.

"Sizin en hayırlınız Kuran'ı öğrenen ve öğretendir" hadisini hatırlatan Küçük, "Hem mesleğimiz yönüyle, hem de bir imam hatip olarak Kuran-ı Kerim'i en iyi bilenlerden birisi olmamız gerekiyor. Bu eğitim de bize Kuran'ı en güzel biçimde tanıma, okuma, anlatma açısından önemli. Sevinç ve gururla geliyoruz" ifadelerini kullandı.

Şubat ayında başlayan kursta, haftada 30 saat eğitim verilecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.