İzmir

Somalı yetimler burslarla desteklenerek geleceğe hazırlanıyor

14:12 12 Mayıs 2016
Somalı yetimler burslarla desteklenerek geleceğe hazırlanıyor

ALİ KORKMAZ - Madencilik tarihinin en büyük facialarından birinin yaşandığı Soma'da, babalarını kaybeden okul çağındaki çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin sağladığı burslarla geleceğe hazırlanıyor.

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 107 bin nüfuslu ilçe ekonomisinin lokomotifinin hala madencilik sektörü olduğunu söyledi.

Facianın ardından devletin tüm birimlerinin seferber olduğunu ve ailelerin dertlerine ortak olarak, sorunları çözmeye çalıştıklarını anlatan Ergene, şehit madencilerden geriye kalan ailelerinin geleceğe umutla bakması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Bu konuda en büyük duyarlılığı o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiğini ifade eden Ergene, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Soma faciasının ikinci gününde, olayın boyutları henüz ortaya çıkmadan, bütün işini bırakıp ilçeye gelmişti. Ayrılmadan talimatlarını verdi ve Soma ilgili yatırımlara öncelik vereceklerini bildirdi, dediği gibi de yaptı. Bir taraftan hükümetimiz Soma'ya yatırımlara hız verirken, hayırseverler de bu konuda duyarlılık gösteren vakıfları buraya yönlendirdi. Şimdi bunların etkilerini görüyoruz." dedi.

- Okul sayısı arttı

Belediye Başkanı Ergene, o dönem önceliklerinin okul ihtiyacı olduğunu, bunu hükümet yetkililerine ilettiklerini anımsatarak, aradan geçen sürede 10 okul binasının yapımının tamamlandığını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de o dönem hızla ilçeye gelerek, babasını kaybeden çocuklara sahip çıktığını vurgulayan Ergene, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız sayesinde, annesinin karnındaki çocuğun bile üniversiteden mezun oluncaya kadar ki bursları teminat altına alındı. Çeşitli eğitim kurumları maden şehitlerinin çocuklarını okutmak üzere götürdüler. Bunları teşvik ettik ve takip ediyoruz. Onların okuması lazım. Babaları yok ama biz varız, devletimiz var. Biz onların arkasındayız, yalnız bırakmadık, bırakmıyoruz."

- "Ne kadar çaba harcasak da azdır"

Facianın ardından yalnızca çocuklara değil ailelere de ciddi manada destek verildiğini, bu kapsamda sosyal projelerin hayata geçirildiğine işaret eden Ergene, ayrıca dar gelirli vatandaşların ileride yaşayabilecekleri sıkıntıların önceden belirlenerek çözüm üretildiğini vurguladı.

Doğuş Grubu ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinin maden şehitlerinin aileleri için yaptırdıkları evlerin inşaatının son aşamaya geldiğini aktaran Ergene, "İçiniz rahat mı derseniz ne yapsak az görüyoruz, maden şehitlerimiz için ne kadar çaba harcasak da azdır. Facianın ikinci yılında onları bir kez daha minnetle ve rahmetle anacağız." ifadelerini kullandı.

Soma'daki maden faciasında 301 madencinin 452 çocuğu yetim kalmıştı. Milli Eğitim Vakfı, sivil toplum kuruluşları ve özel girişimcilerin yürüttüğü burs programları kapsamında 3 yaşından itibaren eğitim hayatı boyunca devam etmek üzere 385 öğrenciye burs sağlanıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.