İzmir

Manevi destek için diplomalı uzman

12:14 14 Mayıs 2016
Manevi destek için diplomalı uzman

HALİL ŞAHİN - Türkiye'deki 5 üniversitede açılan "Manevi Bakım ve Danışmanlık" yüksek lisans programlarında, ölüm, yalnızlık ve suçluluk gibi ruh hallerini yaşayan kişilere manevi destek olmak üzere uzmanlar yetiştiriliyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde açılan Manevi Bakım ve Danışmanlık tezsiz yüksek lisans programı, Samsun, Erzurum, Sakarya ve İstanbul'daki üniversitelerden sonra bu alandaki 5. yüksek lisans programı oldu.

İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü işbirliğiyle yürüttükleri program kapsamında ilk olarak 5 öğrencinin 3 dönemlik eğitimden geçeceğini aktardı.

Manevi danışmanlığın "eşlik etme süreci" olduğunu vurgulayan Bahçekapılı, danışmanların farklı ruh hallerindeki insanları dinlediğini, onlara destek olup, sorunlarına çözüm için doğru yerlere yönlendirdiğini belirtti.

Yaşlandıkça çevresindeki insanları teker teker kaybeden ve ölüm korkusu taşıyanlar, kanser gibi ölümcül hastalıklara yakalananlar, uzun yıllarını cezaevinde geçiren ve geçirecek olanlar ya da huzurevinde yaşayanların manevi danışmanlara ihtiyaç duyabileceğini dile getiren Bahçekapılı, bunun yanı sıra boşanma sürecine giren ailelerle anne ve babasını kaybetmiş çocukların da desteğe ihtiyacı olduğuna işaret etti.

Manevi destek uzmanlarının psikologlardan farklı bir iş yaptığını, teşhis ve tedavi gibi bir görevlerinin bulunmadığını anlatan Bahçekapılı, "Elbette psikolojik rahatsızlıklar konusunda bilgiye sahipler ancak telkinlerinde din ve maneviyat boyutunu bu sürece dahil ediyorlar. Bir hekim veya bir psikolog için böyle bir şey mümkün değil elbette." ifadelerini kullandı.

Bahçekapılı, manevi danışmanların en çok "neden bu benim başıma geldi", ''bu neyin cezası'', ''neden ben'' gibi sorularla karşılaştığını, yetiştirdikleri uzmanların kişinin inançlarıyla bu sorulara cevap bulmasına yardımcı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Amaç, insanın yaşamına katkı sunmak. Bu nedenle buna katkı sağlayacak tüm enstrümanları devreye sokmak gerekiyor. Mesela öğrencilerimiz psikolojinin bu konuda sağlayacağı temel verileri öğreniyor. Manevi bakım sadece hasta, ölümü bekleyenlere yapılan bir hizmet değil. Günlük hayattaki sıkıntılar, iyi olma durumumuzu düşürüyor. Böyle bir anda müracaat edilen noktalardan biri. Telkinlerle iyileştirme, destekleme, rehberlik gibi farklı boyutlarda insan hayatına katkı sağlayan bir alan."

- "Dini, manevi bakım sorunları azaltıyor"

Doç. Dr. Bahçekapılı, bilimsel veriler dini ve manevi bakım neticesinde insanların psikolojik ve sosyal hayattaki sorunlarını azalttığını gösterdiğine dikkati çekerek, manevi danışmanların bir sosyal hizmet uzmanı, yaşlı bakım uzmanı ya da psikiyatristten farklı bir hizmet sunduğunu, teolojik birikimden faydalandığını vurguladı.

İzmir'de boşanma oranları, madde bağımlığı ve çocuk istismarı gibi konulardaki rakamların yüksekliğine dikkati çeken Bahçekapılı, manevi bakım ve danışmanlığın bu rakamların düşürülmesinde önemli rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

Yüksek lisans öğrencisi Sevda Nur Bulut da Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduğunu, Bursa'nın Gemlik ilçesinde Kur'an kursu öğretmeni olarak çalıştığını belirterek, mesleği gereği zaman zaman cezaevlerine, huzur evlerine gittiklerini söyledi. Oradaki insanlara manevi destek vererek iç huzurlarını artırmak için çalıştıklarını kaydeden Bulut, manevi bakım ve danışmanlık alanında yüksek lisans yaparak, görüştüğü insanlara daha verimli olmayı amaçladığını söyledi.

Vaiz olarak çalışan Rukiye Gürler de programda psikoloji ve teolojiyi bir arada gördüklerini aktararak, insanlara problemlerini çözmeleri konusunda doğru şekilde destek vermeyi öğrendiklerini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.