İzmir

İzmir'deki FETÖ/PDY soruşturması

20:38 19 Mayıs 2016
İzmir'deki FETÖ/PDY soruşturması

İzmir'de, "silahlı terör örgütüne üye olma", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "görevi kötüye kullanma" iddialarıyla ilgili "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun FETÖ/PDY'ye ilişkin hazırladığı 71 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, aralarında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, eski Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Engin Bilgili ve eski Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş'in de bulunduğu 11 tutuksuz sanığa, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "terör örgütü üyesi olmak, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gibi suçlamalar yöneltiliyor.

İddianamede, Türkiye Tabipler Vakfının, FETÖ/PDY’yle bağlantısı olan Şifa Üniversitesi Hastanesinin sahibi olduğu, bir şirketin satılarak parasının gayriresmi yollardan vakıf yöneticilerine ulaştırıldığı, hem devletin vergi yönünden zarara uğratıldığı hem de vakfın, kanunsuz işlemleri için daha önceden harcadığı paraların açığının kapatılmasında kullanıldığı öne sürüldü. Ayrıca vakfın, kamuya hizmet eder gibi görünüp FETÖ/PDY’nin zenginleşmesine hizmet ettiği, vakfın kanunsuz işlerinin örgütün Ege/İzmir Sorumlusu Bekir Baz emrinde olan dönemin Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş ve yardımcıları tarafından yapıldığı, Ateş’in ayda bir kez Fetullah Gülen’i görmeye gittiğine dair gelen ihbar üzerine soruşturmanın başlatıldığı bilgisine yer verildi.

Buca ilçesindeki SGK’ya ait yaklaşık 40 dönümlük gayrimenkulün Şifa Üniversitesine 10 yıllığına aylık 30 bin lira bedelle kiralandığı, kira tespiti aşamasında usulsüzlükler olduğunun tespit edildiğinin ileri sürüldüğü iddianamede, "Bahse konu hastanenin bulunduğu Menderes Caddesi üzerindeki emlakçılar ve esnaf ile yapılan görüşmelerde, bu yerin Buca ilçesinin en gözde yerinde bulunduğu, dolayısıyla kira bedelinin yüksek olması gerektiği ve takdir değerinin yapılamayacağını belirtmişlerdir. Çevredeki gayrimenkulün metrekare ve fiyatları üzerinde gerçekleştirilen ortalama hesapla bahse konu yerin bir aylık kira bedelinin, 2012 yılında 200 bin ila 250 bin lira, 2014 yılında ise 300 bin ila 350 bin lira arasında olması gerektiği değerlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.

- Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, "bazı kamu arazilerinin örgüte değerinin altında satılarak haksız kazanç elde etmesinin sağlandığı" iddiaları üzerine inceleme başlatılmış, bu kapsamda SGK'ya ait Buca'daki bir arazinin örgütle bağlantılı olduğu öne sürülen Şifa Üniversitesine düşük rayiç bedelle kiralanması ve haksız kazanç elde edildiği iddiasıyla 8 Mart'ta düzenlenen operasyonda 9 kişi gözaltına alınmış, zanlılardan 5'i tutuklanmıştı.

Tutuklanan Fatih Acar, Prof. Dr. Mehmet Ateş, Engin Bilgili, SGK eski İnşaat Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı ve kontrol işletmeni Necdet Özkan, daha sonra tahliye edilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.