İzmir

İzmir polisi teröre geçit vermedi

11:56 25 Mayıs 2016
İzmir polisi teröre geçit vermedi

MUSTAFA YILDIRIM - İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin istihbarat ağı ve titiz çalışmaları sayesinde, son bir yılda eylem yapma hedefiyle kente gelen terör örgütü üyelerine yönelik operasyonlarda önemli bombalı ve silahlı saldırıların önüne geçildi.

Operasyonlarda bomba yapımında kullanılan 12 kilogram C4, 17 kilo RDX, 17 kilogram TNT, 3 el yapımı patlayıcı, yaklaşık 10 kilogram amonyum nitrat, 13 el bombası, bir kalaşnikof otomatik tüfek, 4 tabanca ele geçirildi, gözaltına alınan 47 kişiden 20'si tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'deki son dönemde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelerin ardından huzur ve güven ortamına zarar vermek amacıyla eylemlerini artıran terör örgütleri, İzmir'de de bombalı ve silahlı saldırı girişimlerinde bulundu.

Terörle Mücadele ve İstihbarat şubelerinin kurdukları istihbarat ağı ve sürdürdükleri titiz çalışmaların yanı sıra "şok" uygulamalarla sık sık denetim yapan asayiş ve diğer şubeler, terör örgütlerinin saldırılarının hayata geçmeden son bulmasını sağladı.

- Harabe evin bodrumunda 17 kilogram patlayıcı

İl Emniyet Müdürlüğü Yunuslar Motosikletli Timlerinin, Ballıkuyu semtinde gerçekleştirdiği şok uygulamada içinde 4 kişinin de bulunduğu bir otomobilde bomba düzeneği, 2 tabanca ve 3 el bombası ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheliden Sami A. ve Enes A'nın terör örgütü PKK'nın dağ kadrosundan olduğu tespit edilince soruşturma derinleştirildi.

Terör örgütü üyeleriyle bağlantısı saptanan ve bir süredir takip altında tutulan Mehmet A. da gözaltına alındı. İncelemede, Mahsun K'nin ağabeyi Mehmet A'nın yakalanması sonrası patlayıcıları evlerinin karşısındaki harabe binanın bodrumuna gömdüğü belirlendi. Ekiplerin yaptığı aramada 17 kilogram TNT, 6 fünye, 4 elektronik devre, cep telefonu ve uzaktan kumanda ele geçirildi.

Olayla ilgili İzmir, Manisa, İstanbul, Batman ve Aydın'da düzenlenen operasyonlarda 21 kişi gözaltına alındı, 7'si emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan "Mervan" kod adlı Sami Ö. ile "Soro" kod adlı Enes A. ve Nusaybin Belediyesinde kepçe operatörlüğü yaptığı ve teröristlerin çukur kazma faaliyetlerinde aktif rol aldığı öne sürülen Ferhat Y'nin yanı sıra terör örgütü PKK'nın kuryesi olduğu ve patlayıcı malzemeleri bir gecekondunun kömürlüğüne gömdüğü iddia edilen Mehmet A'nın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı, 5 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmada teröristlerin hedefinin Şirinyer Polis Merkezi olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde ayrıca Nusaybin'de imha edilen tuzaklanmış 4 patlayıcıda tutuklanan 2 bombacı teröristin parmak izleri tespit edildi.

- Gaziemir'de 2 operasyon

İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, geçen yıl Temmuz ayında Irak'tan Türkiye'ye geçen terör örgütü PKK üyesi Güven S'nin, İzmir'de bombalı eylem yapacağı istihbaratı üzerine başlattığı takipte, şüpheliyi Gaziemir ilçesinde bir minibüste yakaladı. Güven S'nin çantasında 12 kilogram C4 patlayıcı, 5 infilak kapsülü, kablo, anahtar sistemi, uzaktan kumanda ele geçirildi.

Gözaltına alınan Suriye uyruklu Ahmet S'nin Gaziemir Sarnıç'taki ormanlık alana patlayıcıları gömdüğü, sınırı geçen terörist Güven S'ye ulaştırdığı belirtildi. Terör örgütü üyesinin İzmir'de 2 gün boyunca keşif yaptığı askeri bölgeler ile Valilik binası civarında dolaştığı belirlendi, bazı hassas noktalara yönelik notlar aldığı tespit edildi. Operasyonda Güven S. ve Suriye uyruklu Ahmet S'nin yanı sıra şüphelilere lojistik destek sağladıkları iddiasıyla 9 kişi daha gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı.

Bombalı saldırı için kente gelen PKK üyesi "Ahin" kod adlı İbrahim E. de Gaziemir Evka 7'deki ormanlık alana gömülü patlayıcıyı çıkarırken, takipteki polisin operasyonu sonucu yakalandı. Ekipler, İbrahim E. ile 17 kilo 350 gram RDX plastik patlayıcı, 10 el bombası ve telefon tetikleme düzeneği, 5 fünye ele geçirdi.

İbrahim E, kendisine yardım ettikleri saptanan Barış İ, Mervan A, Heybet O'nun da aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı, sevk edildikleri adliyede 5'i tutuklandı.

- MLKP'ye darbe

Buca ilçesinde geçen yıl 28 Ekim akşamı devriye görevi yapan ekip aracına silahlı ve el bombalı saldırıda bulunulması sonrası MLKP terör örgütü üyesi Deniz A'nın kaçarken yakalanmasının ardından, kaçan diğer terör örgütü üyelerinin yakalanması için operasyon başlatıldı.

Buca ilçesinde zanlıların kaldığı tespit edilen eve düzenlenen operasyonda 1 kalaşnikof silah, 10 kilo 133 gram bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat, 248 gram metal bilye, 23 torpil, 35 santimetre uzunluğunda infilaklı fitil ele geçirildi.

Terör örgütü üyesinin, Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren eski AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci'nin yönetim kurulu başkanı olduğu ve TOMA'ların imalatının yapıldığı fabrikaya, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı, Çamdibi Polis Merkezi ile MHP Bornova İlçe Başkanlığına bağlı temsilcilik önünde ses bombası atılması olaylarının faili olduğu tespit edildi. Deniz A. tutuklanırken, firari kadın terörist B.M'nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Terör örgütü MLKP'ye yönelik Buca ilçesinde geçtiğimiz 5 Nisan'da düzenlenen operasyonda ise bombalı saldırı için İzmir'e geldikleri tespit edilen MLKP-FESK üyesi biri kadın 3 terörist, hücre evine düzenlenen operasyonla yakalandı. Zanlılar, bol miktarda TATP olarak adlandırılan tahrip gücü yüksek patlayıcı, bomba yapımında kullanılan malzemeler, tabanca, 25 bin liralık döviz ve sahte kimliklerle yakalandı. 3 terörist çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

- "Etkili mücadele ortaya koyduk"

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte huzur ve güvenin temini için güvenlik güçlerinin özverili çalışmalar sürdürdüğünü, terör konusunda da titiz çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Asayiş ve terörle mücadele konularında sürdürülen planlı çalışmaların yanı sıra kent genelinde uygulanılan şok denetimlerin de önemli etkisinin bulunduğunu kaydeden Uzunkaya, son olarak kısa süre önce Yunuslar Polis Timi ekiplerinin "şok" uygulamasında PKK terör örgütünün dağ kadrosundan bombalı saldırı için kente gelen 2 kişinin yakalanması ve hücre evinin ortaya çıkarılmasını örnek gösterdi.

Suçun işlenmeden suçlunun yakalanmasının önemine değinen ve çalışmalarında buna ağırlık verdiklerini ifade eden Uzunkaya, "İzmir'de çok şükür terör hadisesi yönünden kayda değer can yakan bir olay yaşanmadı. Temennimiz ve gayretimiz de böyle bir olayın yaşanmaması için. Buna yönelik olarak ekiplerimiz çok titiz çalışmalar yürütüyor. İzmir'de terör eylemleri ve teröristlerle etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz, çok şükür hiçbir güvenlik görevlimizin ve vatandaşımızın burnu kanamadı." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.