İzmir

"Klon Parkı"ndaki sakız ağacı sayısı bin 104'e ulaştı

18:19 30 Mayıs 2016
"Klon Parkı"ndaki sakız ağacı sayısı bin 104'e ulaştı

UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine giren damla sakızının Türkiye topraklarında devamlılığını sağlamak amacıyla TEMA Vakfı ve Falım Sakızları ortaklığında yürütülen "Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz" projesi kapsamında dikilen sakız ağacı sayısı bin 104'e ulaştı.

Çeşme'de bulunan Sakız Ağacı Klon Parkı Tesisi’nde, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal’ın da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, TEMA Gönüllüsü ilköğretim öğrencileri ve davetlilere, sahadaki fidanların gelecekteki halleri özel olarak hazırlanan "sanal gerçeklik" (VR) sunumuyla gösterildi.

Sanal gerçeklik teknolojili özel gözlükleri takan davetliler, klon parkındaki fidanların büyümüş hallerini, 3 boyutlu olarak yerinde görme şansını elde etti.

Etkinlikte konuşan TEMA Genel Müdürü Barış Karapınar, birçok özelliği ile ilklerin yaşandığı bir projeye imza atıldığını dile getirerek, “Damla sakızı ağacının sahip olduğu genetik çeşitliliğin korunması amacıyla tesis edilen klon parkı kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü ortaklığıyla tesis edilen ilk gen koruma sahası oldu. Proje çalışmaları sadece klon parkının tesisi ile bırakılmadı. Klonal tanımlamalarını sağlamak üzere klonların parmak izlerinin çıkarılmasını sağlayacak Ar-Ge çalışması ile desteklenmesi sağlandı” dedi.

Projenin ortaklarından Mondelez Türkiye Genel Müdürü Can Buharalı da sakız ağacını koruma sorumluluğunu paylaşırken, bir yandan da insan ve sakız arasındaki unutulmaya yüz tutmuş bağı sağlamlaştıracak iletişim çalışmalarına, sevgi aşısına ağırlık verdiklerini belirterek, "Sakız ağaçları konusunda bilinirliği arttırıp, katılımı ve sahiplenmeyi güçlendirmek, hedeflere ulaşılması sonrasında da projeyi gerçek sahiplerine devretmek hedefiyle hareket ettik. Bu değeri, konuya sahip çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğüne, Ege üreticisine ve halkına, gelecek nesillere büyük bir umutla devretmekten onur ve mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Etkinliğe katılan ilköğretim öğrencilerinin sakızın geleceğine yönelik hayallerini yazdıkları kağıtlar, kapsül içine konularak 25 yıl sonra açılmak üzere klon parkında özel bir noktaya gömüldü.

- Proje

TEMA Vakfı girişimiyle Falım ortaklığında 2008 yılından bu yana devam eden proje kapsamında, Çeşme’nin bütün bölgeleri taranarak birbirinden uzakta 151 erkek damla sakızı ağacı belirlendi. TEMA Vakfı uzmanları bu ağaçların 108’inden dokular alarak aşılama gerçekleştirdi. Üretilen fidanlar İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tahsis edilen bir alana dikildi. Genlerin gelecek nesillere aktarılması için 16 dişi damla sakızı ağacından aşılı fidan üretilerek erkek fidanlar arasına yerleştirildi. Böylece 108'i erkek, 16’sı dişi toplam 124 klondan bin 104 damla sakızı fidanı Ildır, Kadıovacık arasında tahsis edilen alana dikildi.

Yok olma sınırına yaklaşmış sakız ağaçlarının dinamik olarak korunmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projeyle dünyada yalnızca Çeşme’de ve Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişen damla sakızının Türkiye topraklarında gelecek nesillere aktarılması, gen koruma sahası ile güvence altına alındı.

Projeye Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü de destek veriyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.