Ä°zmir

İzmir'deki FETÖ/PDY operasyonu

12:51 31 Mayıs 2016
Ä°zmir'deki FETÖ/PDY operasyonu

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik 17 Mayıs'ta gerçekleştirilen, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu ileri sürülen, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 14 kişinin tutuklandığı operasyon kapsamında aranan bir kişi yakalandı, 2 kişi polise teslim oldu.

Alınan bilgiye göre, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince düzenlenen operasyon kapsamında "Gümüşpala bölge imamı" olduğu iddiasıyla aranan E.T. (40) polis ekipleri tarafından İzmir'de yakalandı. Aranan zanlılardan R.C. (36) ile Arnavutluk vatandaşı G.H. (29) ise polise teslim oldu.

Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden E.T. tutuklanarak cezaevine gönderilirken, R.C. ve G.H. ise yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Zanlı E.T. ile operasyon kapsamında tutuklananların sayısı 15'e yükseldi.

- Operasyon

İzmir'de 17 Mayıs'ta 73 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu ileri sürülen, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ile TSK personeli Teğmen M.A.T'nın da aralarında bulunduğu 32 kişi gözaltına alınmış, şüphelilerden biri savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 9'u kadın 31 şüpheli ise adliyeye sevk edilmişti.

Savcılık sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen 30 şüpheliden Mehmet Mezher Gülen, örgütün sözde Karşıyaka bölge mali müşaviri olduğu öne sürülen K.Z, bölge imamları oldukları iddia edilen V.Y, H.Y, M.Ç. ve S.Ö'nün de aralarında yer aldığı 14 kişi tutuklanmış, Teğmen M.A.T. ile 15 şüpheli ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Operasyonda ele geçirilen kayıtlar ve muhasebe takip programları üzerinde yapılan incelemede, örgütün sözde eyalet yapılanmasındaki Karşıyaka bölgesinden sağladığı gelirler ve bunların dağıtımına ilişkin bilgilerin ayrıntılı şekilde yer aldığı saptanmış, İzmir'in kuzeydeki ilçelerinin yer aldığı bölgeden "kurban, burs ve himmet" adı altında bir yıl içerisinde yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığına ilişkin bilgilere rastlanmıştı. Elde edilen gelirin dağıtımına ilişkin bilgilerin de bulunduğu kayıtlarda, bu gelirden yüzde 15'lik payın örgütün elebaşı Fetullah Gülen'e aktarıldığı ve "Pensilvanya" diye kayda geçirildiği tespit edilmişti.

Programda yapılan incelemede, örgüt üyelerinin, geçen yıl Kurban Bayramı öncesi kurbanlar için 650 lira topladıkları, bu vekaletler karşılığı Afrika'dan çok daha düşük fiyatta kurban satın alarak kesimini yaptırdıkları, toplanan paranın yüzde 30'unun kurban alımında kullanıldığı, yüzde 13'ünün de "Pensilvanya" kaydıyla yurt dışına gönderildiği, kalanının da gelir olarak kaydedildiği bilgilerine ulaşıldığı öne sürülmüştü.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.