İzmir

HDP'nin İzmir mitingiyle ilgili açılan davada karar

15:30 01 Haziran 2016
HDP'nin İzmir mitingiyle ilgili açılan davada karar

İzmir'de, bir yıl önce yaptıkları mitingde Yunanistan'ın Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) yöneticisinin konuşma yapacağını önceden mülki amire bildirilmediği gerekçesiyle yargılanan HDP'li 4 il yöneticisine 10'ar ay hapis cezası verildi.

İzmir 22. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar HDP İzmir İl Eş Başkanı Ahmet Cavit Uğur, HDP İzmir İl yöneticilerinden Hacay Yılmaz, Süleyman Eryılmaz, Elmas Çınar ile avukatları Eylem Yıldız ve Arif Ali Cangı katıldı.

Söz konusu toplantı öncesinde kolluk görevlileri ile yapılan görüşmelerin tamamında Yunanistan'ın SYRIZA'dan bir temsilcinin konuk olarak geleceğinin konuşulduğunu savunan avukat Cangı, ancak hiçbir itiraz veya uyarı almadıklarını savundu.

Cangı, müvekkillerinin organize ettiği açık hava toplantısında SYRIZA temsilcisinin katılacağının kamuoyuna duyurulduğunu belirtti. Aynı yönde savunma yapan diğer avukat Eylem Yıldız da müvekkillerinin beraatini talep etti.

Tamamı beraat isteyen sanıklardan Cavit Uğur ise son savunmasında "Bu bir seçim mitingiydi. Dönemin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun mitingiyle çakışınca bizimkini öne aldılar. Öyle olmasa biz şimdi burada yargılanmayacaktık" dedi.

Hakim Abdülkadir Certel, sanıkların işlediği suçun sabit olduğunu belirterek, önce 1'er yıl hapis cezasına çarptırdı. İyi hal indirimi uygulayan hakim Certel, sanıkların cezalarını 10'ar aya indirdi, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.

- Olay

Yunanistan'da faaliyet gösteren SYRIZA Merkez Komite Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous, HDP'nin davetlisi olarak 23 Mayıs 2015'te İzmir'de düzenlenen mitinge katılmıştı.

Ancak SYRIZA temsilcisinin mitinge katılacağı mülki amire önceden bildirilmediği gerekçesiyle HDP'li il yöneticileri hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na aykırı hareket ettikleri iddiasıyla dava açılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.