İzmir

Hiperaktivite yetişkinleri de tehdit ediyor

11:25 05 Haziran 2016
Hiperaktivite yetişkinleri de tehdit ediyor

EFSUN YILMAZ - "Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu"nun yetişkinlerin en az yüzde 3'ünde aile ve iş yaşamındaki bozukluklarla kendini gösterdiği ancak çoğunlukla tespit edilemediği bildirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk dönemindeki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun yetişkin dönemine de yansıyabildiğini, hatta bazı vakalarda bozukluğun çocuklukta değil erişkinlikte ortaya çıkabildiğini belirtti.

Bozukluğun "nörogelişimsel" kaynaklı olduğunu ifade eden Prof. Ersoy, "Beynin gelişiminde problem oluyor ve gelişimi duraklıyor. Yine de yüzde 100 nedenini bilemiyoruz." dedi.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun birlikte görülebildiğini, zaman zaman sadece dikkat eksikliği ya da sadece hiperaktivite ve dürtüsel bozukluğa rastlanabildiğini kaydeden Ersoy, ilaç tedavisiyle yüzde 80 oranında iyileşme sağlanabildiğini ifade etti.

Ersoy, "dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu"nun yetişkinlerin en az yüzde 3'ünde görüldüğünü ancak çoğunlukla tespit edilemediği bildirdi.

- Erişkin hiperaktiflerdeki belirtiler

Kısa süre önce sadece çocuklardaki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tartışıldığını, ancak artık bazı belirtilerle sağlık kuruluşlarına başvuran erişkinlere de aynı tanının konulduğunu kaydeden Prof. Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel bozukluk, üç ana semptom kümesi olan bir bozukluk. Bu yalnızca dikkat eksikliği ile seyredebilir ya da hiperaktivite ya da dürtüsellik ile seyredebilir. Erişkenlerde bu durum pek farklı değil. Semptom göçü dediğimiz bir şey var, yani çocuklukta gördüğümüz şikayetlerin tümü yetişkinliğe taşınmıyor. Araştırmalar gösteriyor ki bu bozukluğu yaşayanların neredeyse dörtte birinde sosyal beceriler ile ilgili sorunlar var. Bazılarında otizme yakın sorunlar görülüyor. İş yaşamında, evlilik yaşamında da sorunlar görebiliyoruz."

Mehmet Akif Ersoy, bu bozukluğu yaşayanlarda hafıza sorunlarının yaşanabildiğine dikkati çekerek, "Hastalar çok farklı sebeplerle bize geliyor. Mesela, saç yolma, el şıklatma, sürekli hareket halinde olma gibi belirtileri de olabiliyor. Erişkinlerde hiperaktivite olunca halk arasında 'bu adamın huyu böyle' diyorlar. Dolayısıyla bize başvuran kişi sayısı da az oluyor." dedi.

- Evde de trafikte de tanıyabilirsiniz

Ev ve iş yaşamının dışında bu tür vakaların trafikte de fark edilebildiğini söyleyen Prof. Ersoy, "Trafikte rastladığımız tampon tampona araba sürenler vardır. Onların dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun olması yüksek ihtimal. Çok sabırsız, aceleci oldukları için trafikte çok ciddi sorunlar yaşayabilirler. Yüzlerce çalışma bunu gösteriyor. Erişkinlerde en önemli sorunlardan biri trafik suçları, genellikle dürtüsellikten kaynaklanıyor. Hayati bir bozukluk olabilir." diye konuştu.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşanların daha erken evlendiğini, daha kolay boşandığını, boşanma oranlarının da yüksek olduğunu söyleyen Mehmet Akif Ersoy, "Geleneksel cinsiyet rollerinin gerektirdiği şeyleri yapmakta zorlanıyorlar. Hiperaktivitede evde oturmak zordur. Bu nedenle eşiyle sorun yaşayanlar oldukça fazla." ifadelerini kullandı.

Bozukluğun çok uç noktalarda seyredebileceğini de dile getiren Prof. Ersoy, bu kişilerin çevresi tarafından "narsist" olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.