İzmir

İzmir'deki büyükbaş hayvanlarda çiçek hastalığı

18:53 16 Haziran 2016
İzmir'deki büyükbaş hayvanlarda çiçek hastalığı

Ödemişli besiciler, ilçede görülen ve bazı hayvanların itlafına neden olan çiçek hastalığının yayılması endişesini yaşıyor.

Üçkonak Mahallesi'nde yaklaşık 30 büyükbaş hayvanın itlaf edilmesine neden olan çiçek hastalığına yönelik mücadele çalışmaları sürerken, besiciler gazetecilere endişelerini dile getirdi.

Üçkonak Muhtarı Mevlut Topuz, daha önce böyle bir hastalıktan haberlerinin olmadığını belirterek, yaklaşık 10 gündür ne yapacaklarını bilmediklerini, karamsarlık içinde olduklarını belirtti.

Veterinerlerin her gün bölgede kontroller yaptığını aktaran Topuz, şunları söyledi:

"Şu ana kadar köyümüzde 30'dan fazla hayvan telef oldu. Bu hastalığın çaresinin olmadığını belirtiyorlar. Çiçek aşısı olmasına rağmen mikrop kapan bazı hayvanlarda tek tek hastalık görülmeye başlandı. Mahallemizde 900-1000 civarında hayvanımız bulunuyor. Mahallemizde büyük hayvan damı olan da var. Bunun önü alınmazsa üreticimizin mağduriyeti devam edecek. Yetkililer itlaf edilenlerin bedelinin ödeneceğini belirti. Biz bundan gelecek ücretin değil hayvanlarımızın telef olmasının sıkıntısı içerisindeyiz."

Hayvan üreticisi Tuncay Yıldız (34) da hayvanlarında hastalık görüldüğünü, mağdur olduklarını kaydederek, "Yetkililerimizin bu hastalığın tehlikeli olduğunu bizlere belirtmelerini istiyoruz. Bizler çiçek hastalığı denildiği için bu hastalığı pek dikkate almadık. Biz bu konuda bilinçlendirilirsek daha iyi olacak. Benim iki hayvanım vardı arka arkaya hastalığa yakalanarak telef oldular." ifadelerini kullandı.

Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde çiçek hastalığı görülen 30 civarındaki büyükbaş hayvanın itlaf edildiği bildirilmişti.

İzmir Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapmış, Ödemiş ve Kiraz’da çiçek hastalığının görülmesi üzerine aşılama çalışmalarına başlandığını belirtmişti. Güldal, konuyla ilgili olarak 28-30'a yakın hayvanın çiçek hastalığı nedeniyle itlaf edildiğini söylemişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.