İzmir

"Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi" tartışmaları

16:27 14 Temmuz 2016
"Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi" tartışmaları

Mültecilerle Dayanışma Derneğinden (Mülteci-Der), "İster kitlesel akınla ister bireysel olarak gelsin uluslararası koruma ihtiyacında olan herkese vatandaşlığa da uzanacak şekilde mülteci statüsü verilmeli, sağlık, eğitim, çalışma ve barınma gibi temel haklar tüm mültecilere tanınmalıdır." değerlendirmesi yapıldı.

Dernekten yapılan açıklamada, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verileceği yönünde açıklamaların ardından bazı kesimlerin ırkçı ve nefret içeren söylemler kullandığı belirtildi.

Bazı basın organlarının bu yönde manşetler attığını, sosyal medyada da ırkçı kampanyaların ciddi bir ivme kazandığı ifade edilen açıklamada, şu görüşler aktarıldı:

"Başta mülteci statüsü ve kalıcı çözüm olmak üzere, mülteci hukuku kapsamında olan haklardan bile hakkıyla yararlanamayan, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 3 milyona yakın Suriyeli ve 300 bin civarında Suriyeli olmayan mültecinin durumlarına ilişkin medyanın nefret dolu söylemleriyle de körüklenen ciddi bir bilgi kirliliği söz konusudur. Mülteciler yaşadıkları yerleri terk etmeyi tercih etmemişler, halen süre giden çatışma, insan hakları ihlali ve zulüm, dünya tarihindeki belki de en acımasız örgütlerden biri olan IŞİD de dahil birçok tarafın olduğu bir savaş nedeniyle mülteci olmak zorunda kalmışlardır."

Savaş, zulüm, insan hakları ihlalleri, işsizlik ve şiddet gibi yakıcı sorunların nedeninin sığınmacılar olmadığı bildirilen açıklamada, bu kişilerin eğitim, sağlık ve çalışma hakkına erişimde büyük sorunlar yaşadığı dile getirildi.

Sığınmacıların Türkiye toplumuna entegrasyonuna yönelik kalıcı çözümler kapsamında tanınacak hakların ayrım yapılmaksızın herkese uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Vatandaşlık hakkı gibi uzun erimli bir çözüme giden yolun sağlam taşlarla döşenmesi, sürecin başarıya ulaşması açısından son derece önemlidir. Bu anlamda halihazırda mültecilere yönelik nefret söylemini ve nefret suçlarının önlenmesi, ülkemizde karşı karşıya kaldıkları hak gasplarının sonlandırılması ve uluslararası standartların ihlaline kesinlikle izin verilmemesi gerekmektedir. Geçiş sürecinde menşe ülke ve statü gibi ayrımlar yapılmaksızın, bireysel mülteci statüsü değerlendirme süreçleri hızlandırılmalıdır. İster kitlesel akınla ister bireysel olarak gelsin uluslararası koruma ihtiyacında olan herkese vatandaşlığa da uzanacak şekilde mülteci statüsü verilmeli, sağlık, eğitim, çalışma ve barınma gibi temel haklar tüm mültecilere tanınmalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.