Ä°zmir

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimler

16:18 10 AÄŸustos 2016
Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimler

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine bazı bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başlamasının, durağan olan emlak piyasasında çok ciddi hareketlenmeye yol açmasını beklediklerini söyledi.

Güleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) dün konut kredilerinde faiz oranını 12 ay vadede yüzde 0,99, 36 ay vadede yüzde 1,03, diğer vadelerde ise yüzde 1,06 olarak belirlemesinin ardından bugün de Ziraat Bankası'nın çok ciddi düzeyde indirime giderek, konut kredilerinde faiz oranlarını 1-24 ay vadede yüzde 0,82, 25-60 ay vadede yüzde 0,90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0,95'e çektiğine işaret etti.

Özellikle Ziraat Bankası'nın faiz oranlarında yaptığı indirimin görülmemiş seviyelerde olduğunu ve bunun piyasaya olumlu etkilerinin olacağını ifade eden Güleroğlu, şunları söyledi:

"Ziraat Bankası'nın almış olduğu faiz indirim kararının özellikle kendisi gibi kamu bankası olan Vakıfbank ve Halk Bankası tarafından da kısa sürede hayata geçirileceğini beklemek mümkün. Faiz indirimiyle emlak piyasasında çok ciddi hareketlenme yaşanacağını düşünüyoruz. Çünkü bu ciddi orandaki indirim mevcut faiz oranlarındaki aylık ödeme miktarlarını 200-300 lira seviyesinde aşağı çekecektir. Bu da konut satışlarına olumlu yansıyacaktır."

- "Fiyatlar artmadan hareket etmeli"

Güleroğlu, kredi faiz oranlarının uzun vadede yüzde 1,15-1,20'lerden yüzde 0,90'lara düşmesinin genel anlamda ekonominin bütününe olumlu yansıyacağını belirterek, bununla birlikte konut talebindeki artışın 2006-2007 yıllarında olduğu gibi fiyatlarda şişkinliğe yol açması riski bulunduğuna dikkati çekti.

Faizlerde indirim kararlarıyla aylık konut el değiştirme miktarında minimum yüzde 50 artış beklendiğini, bu nedenle bir süre sonra fiyatlarda yükselme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Güleroğlu, "Talepteki artış bir süre sonra konut fiyatlarında artışa yol açacaktır. Bu nedenle konut almayı düşünenlerin 'faizler biraz daha düşer mi' diye düşünmeden bir an önce harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.