İzmir

"Operasyon Türkiye'nin iç güvenliği için yapılmıştır"

11:02 25 Ağustos 2016
"Operasyon Türkiye'nin iç güvenliği için yapılmıştır"

HALİL ŞAHİN - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Bülent Uludağ, Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'e yönelik Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği "Fırat Kalkanı" operasyonunun doğru bir hamle olduğunu belirtti.

Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin bölgedeki sorunları çözme niyeti taşımaması üzerine Türkiye'nin "kendi göbek bağını kendi kesmeye" yöneldiğini, bunu da Rusya ve diğer aktörlerle koordineli bir şekilde yapmak istediğini anlattı.

ABD'nin, PKK'nın ortağı olan PYD ile bölgede müttefiklik yaptığını savunan Uludağ, "Bölgede hiçbir sorunu çözmek istemeyen hovarda bir Batı var." dedi.

Türkiye'nin sınırında PYD ve DAEŞ tehdidi istemediğini, Özgür Suriye Ordusu kontrolünde bir alan amaçladığını ifade eden Uludağ, "Bu operasyonun amacı bu. İlk amaç DAEŞ'i bölgeden çıkarmak. Sınırdaki PYD ve DAEŞ varlığı, Türkiye'ye terör saldırıları olarak yansıyor. Bu operasyon Türkiye'nin iç güvenliği için yapılmıştır. Türkiye'nin terörizmle mücadelesidir, uluslararası hukukta hakkıdır. Türkiye, Suriye sınırında PYD ve DAEŞ istemiyor. Akıllıca bir hamle." diye konuştu.

- "Oldu bittilere karşı bir tavır"

Ege Üniversitesi (EÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun, Türkiye'nin "Fırat Kalkanı"yla bölgede DAEŞ ve PYD-YPG yayılmasıyla olabilecek ve tasvip edemeyeceği "oldu bittilere" karşı tavır koyduğunu vurguladı.

Suriye sınırında güvenli bir bölge oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Tosun, Türkiye'nin Suriye sorununun başlangıcından bu yana, bölgedeki aktörlerin kırmızı çizgilerine müdahalesini engellemek yönünde hareket ettiğini, bu nedenle güvenli bir bölge düşüncesinin uzun süredir gündemde bulunduğunu ifade etti.

Operasyonun gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Tosun, şunları kaydetti:

"Oldu bittilerin oluşmaması için ne kadar ilerlenmesi gerekiyorsa o kadar ilerlenmeli. Burada emperyal bir amaç yok. Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan hakkı. Türkiye sınırında PYD kontrolünde bir Kürt devleti oluşmasının Türkiye için sonuçları olur. Bu anlamda operasyon gerekliydi ayrıca kendi sınırlarını koruması, vatandaşlarının terör tehdidi karşısında korunması için bir hamledir. Çünkü sınırın diğer tarafından roketler atılıyor. Öte yandan bu hamle yapılmadığı takdirde IŞİD hakimiyeti nedeniyle bölgeden Türkiye'ye yeni bir göç dalgası olabilirdi. Bunun da önüne geçilir."

- "Yoksa Türkiye uzaktan izler"

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Balkan Devlen ise Suriye sınırındaki güvenli bölgenin Türkiye'nin genel güvenliği için önem taşıdığına dikkati çekti.

Operasyonun birkaç yıldır konuşulduğunu ancak çeşitli konjonktürel sebeplerden geciktiğini aktaran Devlen, Suriye'nin hava kontrolünü eline tutan Rusya ile Rus uçağının düşürülmesinden sonra yaşanan sorunların bu sebeplerden biri olduğunu, bu süreçte PYD'nin bölgede çok hızlı ilerlediğini kaydetti.

Şu anda Rusya ile bir koordinasyon sağlandığının görüldüğünü dile getiren Devlen, şöyle devam etti:

"Suriye'nin geleceği Türkiye'nin genel güvenliği açısından önemlidir. Böyle bir operasyon olmazsa Türkiye, Suriye'nin geleceğini uzaktan izler. Ayrıca bölgenin kontrolü IŞİD'den alınarak, IŞİD'in sınır yakınından Türk topraklarına attığı roketler, mermiler engellenebilir. Türkiye'de saldırı gerçekleştiren IŞİD militanları engellenmiş olur."




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.