İzmir

Kurban pazarının bir tonluk boğaları

11:20 04 Eylül 2016
Kurban pazarının bir tonluk boğaları

AHMET BAYRAM - Gözü gibi baktıkları hayvanlarını İzmir'deki kurban pazarında satışa çıkaran Ardahanlı besicilerin "Ertuğrul" ve "Polat Alemdar" ismini verdiği boğaların ağırlığı bir tonu geçiyor.

Anadolu'nun değişik illerinden besiciler, Bornova'nın Işıkkent bölgesinde belediyenin belirlediği alana satış çadırları kurdu. Sağlık kontrolünden geçirilen kurbanlıkları kamyonlardan indiren besiciler, müşterilerini beklemeye başladı.

Bayrama sayılı günler kala hareketlenen pazara gelen vatandaşlar, bütçelerine uygun hayvanı almak için çadırları gezerken beğendikleri kurbanlıklar için sıkı pazarlığa giriyor. Satılan kurbanlıklar ise bayram günü sahibine teslim edilmek üzere işaretleniyor.

Bazı satıcılar ise müşterilerin ilgisini çekmek için ilginç yollara başvuruyor

İzmir'e gelen Ardahanlı besiciler, en gözde kurbanlıklarına sevdiği dizi kahramanlarının adını vererek, müşterilerin ilgisini çekmeye çalışıyor.

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde besicilik yapan Gökhan Sayal, bu yıl pazara yaklaşık 80 büyükbaş hayvan getirdiğini belirterek, bunların içinde en pahalısının bin 100 kilogramlık "Ertuğrul" olduğunu söyledi.

Sayal, TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisini severek izlediğini ve kurbanlığına "Ertuğrul" adını verdiğini belirterek, "Ertuğrul, yaklaşık 3 yaşında ve pazarda rakibi yok. Henüz satılmadı ancak çok fazla müşterisi var. Biz 17 bin lira istiyoruz, karar vermelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Hayvanın yaylada otladığını dile getiren Sayal, "Dizideki Ertuğrul gibi güçlü, kuvvetli olduğu için bu ismi koyduk." dedi.

- "Ertuğrul'un rakibi Polat Alemdar"

Aynı şekilde Ardahan'ın Çıldır ilçesinde besicilik yapan Cemal Kaya da pazara bu yıl 50'den fazla büyükbaş hayvan getirdiğini, en iddialısının bir tondan ağır gelen "Polat Alemdar" ismini verdiği Simental cinsi boğası olduğunu ifade etti.

Kurtlar Vadisi dizisinin baş karakteri Polat Alemdar'dan etkilenerek boğasına bu ismi koyduğunu aktaran Kaya, "Polat, besi hayvanı değil. 2,5 yaşında ve sürekli dağda otlayarak yetişti. Tuz, ot ve çiçek yedi. Polat Alemdar diyoruz çünkü bu meydanın bir numaralı hayvanı. Polat Alemdar, Kurtlar Vadisi'nde nasıl bir numara oynuyorsa bu da bu meydanda öyle bir numara." şeklinde konuştu.

Kaya, Polat Alemdar'ı 15 bin 500 liraya sattıklarını belirterek, "Satmakta hiç zorlanmadık. Polat'ı almak isteyen 6-7 kişi vardı, eski müşterilerim 'niye bana satmadın.' diye gönül koydular. Aynı parayı hatta daha yükseğini teklif ettiler. Ben de geç kaldıkları için ilk gelene verdim. Böyle verdik, Allah hayırlı etsin." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.