İzmir

Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi

14:23 06 Eylül 2016
Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi

İzmir'in Torbalı ilçesinde "Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projesi" kapsamındaki arkeolojik kazılarda, Hellenistik döneme ait çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Tül Tulunay başkanlığındaki, 10 farklı üniversiteden gelen 30 akademisyenden oluşan kazı ekibi, Torbalı’ya bağlı Dağkızılca köyünde sürdürülen kazılarda bir kuyumcu titizliğiyle çalışıyor.

İncelenen eserler, koruma onarımınının ardından, fotoğraflanıp, belgelenip yayına hazırlanıyor. Envanterlik bulgular ise İzmir Arkeoloji Müzesine teslim ediliyor.

Prof. Dr. Tulunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada Nif Dağı ve civarının çok ilginç arkeolojik buluntular barındırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada Geometrik - Arkaik döneme tarihlendirilen bir yerleşime ait temel taşları bulunmuştur. Milattan önce 6. yüzyılın ikinci yarısında terkedilen bu yerleşim alanı, Hellenistik dönemde mezarlık olarak kullanılmıştır. Burada, arkaik ok uçları ile çeşitli Hellenistik kaplar ve kap parçaları, bronz sikkeler bulduk. Ayrıca çifte kiliseli bir Bizans yapı grubu ile 3 metrelik blok taşlara sahip bir suru bulunan 'Kız Kalesi' yerleşimi tespit ettik."

Nif Dağı’na ilk kez 1999'da İstanbul Üniversitesince İzmir ve Manisa'ya düzenlenen arkeolojik geziler kapsamında geldiklerini söyleyen Tulunay, "Burada arkeoloji literatürüne hiç girmemiş önemli kültür varlıklarımızın kalıntılarıyla karşılaştık ve bu dağı araştırmaya karar verdik. 2004-2005 yıllarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle yüzey araştırmaları yaptık." diye konuştu.

Tulunay, kazılarının 10 yıldan bu yana devam ettiğini belirterek, "Nif Dağı'ndaki arkeolojik kazı çalışmaları, yörenin kültür tarihini aydınlatan önemli kalıntı ve buluntuları gün ışığına çıkarmaktadır. Bilimsel kazılar sürdükçe daha birçok ilginç bilgi ve bulgulara ulaşacağımızı öngörüyorum." ifadesini kullandı.

Dört ilçenin sınırları içinde konumlanan Nif Dağı'nın, gerek kültür varlıkları gerekse güzel doğası nedeniyle gelecekte bir turizm cenneti olabileceğini vurgulayan Tulunay, şunları kaydetti:

"Nif Dağı Araştırma ve Kazı Projemizin amacı Batı Anadolu’nun bu dağlık ve kırsal kesimindeki kültür varlıklarını gün ışığına çıkarıp, bölgeler arası ilişkiler ve yerel atölyeler konusuna yeni bilgi ve ipuçları kazandırmaktır. Yörenin kültür tarihini aydınlatan buluntu ve bulguları yayınlarla bilim dünyasına sunmayı, kültür varlıklarımızı barındıran bu topraklara milletçe sahip çıkarak, bunları gelecek kuşaklara eksiksiz iletmemiz gerektiği bilincini geliştirmek istiyoruz. Bunun için öncelikle kaçak kazı ve yağmanın son bulması gerekiyor. Torbalı ile Kemalpaşa belediyelerinin de her konuda Nif Dağı kazılarına destek vermeleri büyük önem taşıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.