İzmir

Bileyiciden kurbanlık için "ahşap saplı bıçak" tavsiyesi

15:39 10 Eylül 2016
Bileyiciden kurbanlık için "ahşap saplı bıçak" tavsiyesi

İzmir'in Urla ilçesinde 45 yıldır bileyicilik mesleğini sürdüren Kenan Kurtkaya, kurban keseceklere dövme çelikten yapılan, ahşap saplı bıçak kullanmalarını tavsiye etti.

Malgaca Pazarı Tatar Cami Sokağı'ndaki 14 metrekarelik dükkanda bileyicilik yapan Kurtkaya, AA muhabirine, 12 yaşında başladığı mesleğini, yaklaşık 45 yıldır aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Bileyiciliğin, gelişen teknoloji nedeniyle kaybolmaya yüz tutan mesleklerden olduğunu dile getiren Kurtkaya, "Devir 'kullan, at' devri. Bu meslek artık rağbet görmüyor." diye konuştu.

Bazı günler hiç iş yapmadığını anlatan Kurtkaya, "Çok önceleri bıçak ve emsali şeyleri bileyen esnaf genellikle seyyardı. Bileyicinin mahalleye gelişi kısa sürede duyulur, vatandaşlar her türlü kesici ya da yarıcı aleti sık aralıklarla sokakta biletirdi. Şimdilerde ise bu iş, sadece Kurban Bayramı ile birlikte kısa süreli ortaya çıkıyor." dedi.

Bileme ücretlerinin de çok düşük olduğunu kaydeden Kurtkaya, "Bıçakların fiyatları, malzemeye göre değişiyor. Küçük bıçakları 1,5-2 liraya, büyükleri 2-3 liraya biliyoruz. Bazı bıçaklar çok hasarlı bazıları da sadece keskinliğini yitirmiş oluyor. Bileme işinin süresi ona göre farklılaşıyor." ifadelerini kullandı.

- "Bıçak ayda bir biletilmeli"

Kurtkaya, kurban kesecek kasaplara ve vatandaşlara da "bıçağın nasıl olması gerektiği" konusunda tavsiyelerde bulundu.

Artık bıçakların çoğunun sağlıksız olduğunu savunan Kurtkaya, şöyle devam etti:

"İyi ve sağlıklı bir bıçağın dövme çelikten yapılması gerekir. Bunlar daha sağlam. Plastik saplı olmamalı, çünkü ele oturmuyor, kayıyor. Ahşap saplı bıçak daha sağlıklı. İyi bıçak bulmak oldukça zorlaştı. En iyi bıçak, el yapımı olandır. Bursa el yapımı bıçaklar bunlara en iyi örnektir. Bıçak dediğin masata, eğeye gelecek."

Vatandaşlara bıçağı ustasından almalarını ya da bileyicilere danışmalarını öneren Kurtkaya, bıçağın kullanım durumuna göre ayda bir biletilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurtkaya, bıçakların amacı dışında kullanılmaması uyarısında da bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.